BLUEBERRY YOGURT CHIFFON KEK.....
bahan - bahan
A
4 biji telur (asing kuning dan putih)
30 gm gula castor
40 gm tepung gandum
40 gm tepung jagung
2 sudu besar minyak masak
1 sudu teh baking powder
110 gm yogurt (apa2 brand apa2 perasa)
1 sudu teh blue berry emulco (optional) taknak buh pun tak apa, kalau nak rasa lain, bubuhlah perasa lain)
B
4 biji putih telur
30 gm gula
1/2 sudu teh krim of tartar
cara2
*kacau semua bahan A menggunakan hand whisk, spatula pun boleh
* pukul (mesin kelajuan tinggi) bahan B sehingga gebu
* masukkan bahan A ke B, gaul menggunakan spatula secara kaub balik (sopan santun gitu)..hingga sebati
* masukkan dlm loyang (tak perlu lenser) bakar 150 darjah C selama 40 minit.
*setelah masak, keluarkan kek dari oven dan terus terlangkupkan atas redai (utk mengelakkan kek dari mendap)
* setelah sejuk/suam sisip tepi kek dan bolehla keluarkan dari loyang...apalagi....makanla.....
bahan - bahan
A
4 biji telur (asing kuning dan putih)
30 gm gula castor
40 gm tepung gandum
40 gm tepung jagung
2 sudu besar minyak masak
1 sudu teh baking powder
110 gm yogurt (apa2 brand apa2 perasa)
1 sudu teh blue berry emulco (optional) taknak buh pun tak apa, kalau nak rasa lain, bubuhlah perasa lain)
B
4 biji putih telur
30 gm gula
1/2 sudu teh krim of tartar
cara2
*kacau semua bahan A menggunakan hand whisk, spatula pun boleh
* pukul (mesin kelajuan tinggi) bahan B sehingga gebu
* masukkan bahan A ke B, gaul menggunakan spatula secara kaub balik (sopan santun gitu)..hingga sebati
* masukkan dlm loyang (tak perlu lenser) bakar 150 darjah C selama 40 minit.
*setelah masak, keluarkan kek dari oven dan terus terlangkupkan atas redai (utk mengelakkan kek dari mendap)
* setelah sejuk/suam sisip tepi kek dan bolehla keluarkan dari loyang...apalagi....makanl
No comments:
Post a Comment