bahan untuk kulit(crust):
250 gm butter
100 gm gula aising( 1/2 cwn)
480gm tpg gndm
1 sudu teh esen vanilla
1 bj telur
Filling:
Blueberry
Bhn Inti(cheese cream):
250 gm cheese cream
60 gm gula aising ( 3 sb)
1 biji telur
20gm majerin atau mentega ( 1sb)
cara2 membuat kulit:
Pukul butter dgn gula aising hingga kembang,masukkan telur dan esen vanilla.pukul sebati.
Masukkan tpg,uli hingga menjadi doh yg lembut.
Masukkan doh dlm acuan tart,bkr selama 15-20 minit dlm suhu 180c.
Cara membuat cheese cream(inti):
pukul semua bhn hingga kembang.
masukkan sedikit krim keju dlm kulit tat yg telah sejuk( kalau panas takut krim cair pulak ) kemudian masukan filling blueberry diatasnya dan paipkankan krim keju lg sekali menutupi filling
Untuk lakaran bhg ats,paipkan filling dlm bentuk 2 atau 3 garisan kemudian lorek dgn lidi sate
Bakar semula 5 atau 10 minit agak2la sehingga cheese cream tidak melekat di jari,keluarkan dari oven...biarkan sekejap dan boleh dimasukkan kedlm peti ais..
No comments:
Post a Comment