Bahan-Bahan
180 gram spaghetti
1 kupang
40 gram udang harimau
50 gram sotong – dipotong kecil
5 gram cili merah – dihiris
5 gram daun basil segar – dihiris
1 sudu besar bawang putih cincang
½ sudu kecil lada hitam kisar
½ sudu kecil serbuk cili
Garam secukup rasa
Minyak zaitun
Keju Parmesan – untuk ditabur
Cara Menyediakan Spaghetti
1. Didihkan air secukupnya di dalam periuk. Masukkan spaghetti dan masak mengikut spesifikasi pada paket spaghetti.
2. Tos dan lalukan di bawah air sejuk beberapa saat.
3. Letak spageti di dalam pinggan dan gaulkan sedikit minyak zaitun agar tidak melekat.
Cara Menyediakan Sos
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan kupang serta sotong.
3. Besarkan api dan tambah udang. Balik-balikkan dan teruskan menumis 3 ke 5 minit hingga semua makanan laut hampir masak.
4. Tambahkan lada hitam, cili hiris, serbuk cili dan garam.
5. Gaulkan spageti dan apabila selesai, tabur basil cincang dan parutan keju parmesan.
.
No comments:
Post a Comment