2 ketul ikan masin -sebarang jenis tapi akak guna ikan kurau.-akak rendam sekejap utk menghilangkan sedikit rasa masin.
15 biji cili padi-di tumbuk halus
sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1/2 biji bacang muda-di potong wedges
cara
sediakan periuk dan jerang santan cair dan ikan masin bersama jugak serbuk kunyit.jgn lupa tu.
kacau selalu supaya jangan pecah minyak.akak tak letak garam sebab ikan masin tu dah masin ya.tapi bagi sesiapa yang merendam kan dulu ikan masin tu boleh lah letak sedikit garam supaya tidak pecah minyak apabila menggulai.apabila sudah elok mendidih,masukan santan pekat dan bacang,kacau lagi hingga mendidih.kecilkan api dan tunggu hingga bacang sedikit empuk.tutup api dan sedia utk di hidangkan
bismillah
No comments:
Post a Comment