Thursday, February 10, 2011

masak lemak kuning bacang dgn ikan kurau

bahan2

2 ketul ikan masin -sebarang jenis tapi akak guna ikan kurau.-akak rendam sekejap utk menghilangkan sedikit rasa masin.
15 biji cili padi-di tumbuk halus
sedikit serbuk kunyit atau kunyit hidup
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1/2 biji bacang muda-di potong wedges

cara

sediakan periuk dan jerang santan cair dan ikan masin bersama jugak serbuk kunyit.jgn lupa tu.
kacau selalu supaya jangan pecah minyak.akak tak letak garam sebab ikan masin tu dah masin ya.tapi bagi sesiapa yang merendam kan dulu ikan masin tu boleh lah letak sedikit garam supaya tidak pecah minyak apabila menggulai.apabila sudah elok mendidih,masukan santan pekat dan bacang,kacau lagi hingga mendidih.kecilkan api dan tunggu hingga bacang sedikit empuk.tutup api dan sedia utk di hidangkan






nah dah siap.silalah...
bismillah




No comments:

Post a Comment