Wednesday, February 16, 2011

Resepi Ayam Masak KurmA

Bahan-Bahan:

1/2 ekor ayam (dipotong ikut suka)

Dikisar:

3 biji bawang merah

3 biji bawang putih

1 biji cili hijau

1 inci halia

1 inci kayu manis

3 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

1 kuntum bunga lawang

1 peket kecil serbuk rempah kurma Adabi (dibancuh dengan air)

1 batang serai (dititik)

1 keping asam jawa

2 biji buah keras (ditumbuk)

1 biji kentang (dibelah 4)

1 biji bawang besar (dibelah 4)

1 biji buah tomato (dibelah 4)

1 biji cili hijau (dibelah)

1 mangkuk santan

Minyak untuk menumis

Garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan:

1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar, rempah ratus, halia dan serai hingga naik bau.

2. Masukkan rempah kurma dan buah keras. Tambah sedikit air dan kacau.

3. Masukkan ayam dan kacau hingga ayam disaluti rempah dan bertukar warna

agak keputihan. Tuangkan santan dan kacau sesekali hingga mendidih. Masukkan

kentang dan masak sehingga kentang lembut.

4. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam dan gula.

5. Masukkan bawang besar dan cili hijau yang telah dibelah. Kacau sebentar dan hidang dengan nasi.

No comments:

Post a Comment