1- Ayam:
1/4 ayam tua (pencen)
2- Bahan untuk perap ayam:
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 sudu besar ketumbar
* semua bahan ni dikisar
3- Cara menyediakan ayam penyet:
- Ayam diperap 30 hari minit dengan barang yang dikisar tadi tu (bahan untuk perap ayam) dengan sedikit garam
- Rebus ayam tadi sehingga empuk sebelum digoreng garing
- Kemudian hidangkan bersama hirisan timun, salad, kobis dan ulam-ulam yang anda suka
4- Menyediakan sambal
- Bahan-bahan ialah 20 biji cili api, 5 biji cili merah, 3 biji tomato dan 3 inci belacan.
- Semua bahan ini digoreng terlebih dahulu sebelum ditumbuk (nak blend pun boleh).
5- Cara nak makan:
- 1 pinggan nasi putih (beserta nasi tambah)
- 1 pinggan ayam yang telah siap digoreng tadi pada step 3
- 1 mangkuk sambal
- 1 mangkuk sup
- 1 jag gelas air suam
No comments:
Post a Comment