Ramuan
1) Ayam (300g)
2) Bawang putih (4 ulas)
3) Halia (2 inci)
4) Bawang besar (1 biji)
5) Cili besar (2 biji)
6) Kicap (6 sudu besar)
7) Air asam jawa (secukup rasa)
8) Garam (secukup rasa)
9) Serbuk kunyit (secukup rasa)
Tumbuk 2 ulas bawang putih diikuti dengan garam dan serbuk kunyit. Setelah lumat, ketepikan.
Tumbuk halia. Apabila lumat, masukkan air dan ketepikan hampasnya.
Perap ayam bersama air halia dan bahan yang ditumbuk, selama 10minit.
Goreng ayam hingga masak.
Ketepikan ayam, dan masukkan bawang putih (dipotong halus), bawang besar (dipotong bulat), halia (dipotong halus), dan cili (dihiris nipis). Kacau hingga wangi.
Masukkan air asam jawa dan kicap. Tutup kuali dan biar hingga kuah kering sedikit.
Kacau beberapa minit dan sedia untuk dihidang.
1) Ayam (300g)
2) Bawang putih (4 ulas)
3) Halia (2 inci)
4) Bawang besar (1 biji)
5) Cili besar (2 biji)
6) Kicap (6 sudu besar)
7) Air asam jawa (secukup rasa)
8) Garam (secukup rasa)
9) Serbuk kunyit (secukup rasa)
No comments:
Post a Comment