AYAM BAKAR SOS CENDAWAN
Bahan Perap Ayam:
2 keping dada ayam
1/2 cawan fresh cream
3 ulas bawang putih [tumbuk lumat]
1 s/k lada hitam
garam
Sayuran di potong kecil dan panjang
carrot
kacang buncis
putik jagung
salad hijau
Cara
1. Gaulkan semua bahan pada ayam dan perapkan selama 3 atau 4 jam.
2. Masukkan ayam dalam loyang dan bakar selama 1/2 jam pada suhu 200'C
2. Rebus sayuran [kecuali salad] dan hidangkan bersama ayam yang telah dihiriskan.
3. Hidangkan bersama sos cendawan.
Sos Cendawan
Bahannya..
1 tin mushroon soup
1 tin air
1 paket Cendawan MAGGI
1/2 cawn air + 1 s/b tepung jagung
1 s/k lada hitam
1 s/b minyak atau majerin
6 biji cendawan butang [potong nipis]
Cara memasaknya
1. Masukkan semua bahan kecuali air tepung jagung.
2. Masakkan sehingga mendideh.
3. Masukkan air tepung jagung dan kacau lagi sehingga mendideh.
AYAM RAMPAI
Bahan
1/2 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil..bersihkan]
5 biji kentang[ potong kecil dan gorengkan]
1 batang carrot [potong kecil]
20 tangkai kacang sepat/buncis
1 bij capsicum merah[potong kecil]
2 biji tomato [belah 6]
1 labu bawang besar [potong bulat]
3 biji cili merah [hiriskan kasar]
10 biji cili api [hiriskan kasar]...kalau nak pedas...
garam
kunyit serbuk
minyak
Bahan tumis [hiriskan]
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 cm halia
Cara.
1. Gaulkan garam dan kunyit pada ayam dan gorengkan sampai masak [gunakan minyak bekas goreng kentang]. Jangan terlalu garing [nanti keras isi aayam tu]
2. Keluarkan minyak dan tinggalkan untuk tumis bahan tumis.
3. Tumiskan abhan tumis sehingga wangi dan masukkan ayam semula. Gaulkan rata.
4. Masukkan sayuran kacang dan carrot dan cili semua. Gaulkan rata.
5. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata. Rasakan garamnya.
6. Angkat dan hidangkan.
BLACK PEPPER CHICKEN
Bahan-bahan
500 gm ayam
1 batang carrot [potong kecil]
1 s/b kicap pekat
2 s/b sos tiram
1 s/b tepung jagung ] bancuh
1/2 cawan air ]
2 s/b lada hitam [tumbuk]
3 s/b minyak untuk menumis
garam secukup rasa...
bahan tumis [mayangkan/hiriskan]
5 ulas bawang merah/kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 labu bawang besar
bahan hiasan
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang[potong 1 inci]
1 biji tomato [belah 6]
2 biji cili merah
Cara membuat
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi dan layu.
3. Masukkan ayam dan carrot dan gorengkan sehingga masak.
4. Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat dan sos tiram.
5. Masakkan sehingga pekat dan amsukkan bahan hiasan.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi atau roti.
STEW AYAM
Bahan-bahan
500 gm ayam
5 ulas bawang merah/kecil ]
2 ulas bawang putih ] mayang halus
1 inci halia ]
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang[potong 1 inci]
1 sudu kecil kicap cair
1 biji cili merah...mayang
1 batang carrot [potong kecil]
1 biji tomato [belah 6]
1 s/k tepung jagung ] bancuh
1/2 cawan air ]
1 s/k lada hitam
1 s/k minyak bijan
garam secukup rasa...
Cara membuat
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Masukkan semua bahan kecuali daun sup dan daun bawang dalam mangkuk besar.
4. Masukkan kedalam microwave oven dan masakkan pada HIGH selama 15 minit.
5. Keluarkan dan gaul rata lagi dan masukkan tomato pula.
6. Masukkan semula dalam microwave dan masakkan lagi selama 10 minit.
7. Keluarkan dan taburkan hirisan daun bawang dan daun sup.
8. Hidangkan dengan nasi or roti.
GULAI KURMA AYAM
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam [potong kecil dan bersihkan]
1/2 cawan susu cair atau 2 cawan santan [1 biji kelapa]
4 biji kentang [belah 4]
2 labu bawang besar [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
2 biji tomato [belah 4]
2 biji lada hijau
1 pokok daun sup [potong kecil]
3 s/b minyak
2 s/b minyak sapi
3 s/b rempah kurma ] bancuh ngan sikit air
1 s/k lada sulah ]
1 s/b kacang tanah tumbuk halus
1 s/b jus limau nipis
garam
Bahan tumis
1 in kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Bahan mesin/tumbuk:
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
Cara:
1. Panaskan minyak & minyak sapi dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan tumbuk dan rempah kurma yg dibancuh. Kacau sehingga naik minyak.
3. Masukkan ayam, kentang, carrot, garam dan susu cair atau santan. Biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan bawang besar, lada hijau, tomato dan kacang tanah tumbuk.
5. Perlahan api sehingga naik minyak.
6. Masukkan jus limau dan daun sup dan biarkan sehingga pekat.
7. Angkat dan hidangkan.
SUP AYAM SIMPLE
Bahan
1 ekor ayam muda
1 sudu minyak makan
4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
5 cawan air
garam
bawang goreng
bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam
bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buak pelaga
Cara
1. Ayam dibuangkan kulit dan potongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan ayam dan kacau rata.
4. Masukkan kentang, carrot, air dan garam. Biarkan mendideh.
5. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
6. Tutup api dan angkat.
7. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.
SUP AYAM MAMAK
Bahan-bahan
1 ekor ayam
2 s/b minyak makan
2 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
4 biji kentang [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
5 cawan air
1 helai daun pandan [simpulkan]
garam
bawang goreng
bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam
bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buak pelaga
Cara
1. Ayam dibuangkan kulit dan potongkan kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
3. Masukkan rempah sup/kurma, ayam dan kacau rata.
4. Masukkan kentang, carrot, air, daun pandan dan garam. Biarkan mendideh.
5. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.
6. Tutup api dan angkat.
7. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.
AYAM GORENG MAMAK
bahan
1 ekor ayam [dipotong ikut suka dan bersihkan]
1 s/b rempah kari
1 s/b lada sulah
1 s/k kunyit serbuk
daun kari
garam
minyak
bahan mesin
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
1 inci halia
Cara:
1. Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak.
2. Perapkan selama 1/2 jam.
3. Panaskan minyak yg banyak dan gorengkan ayam.
4. Bila nampak kuning keemasan dan masak angkat dan toskan minyak
AYAM MASAK KICAP
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam [potong kecil]
2 biji kentang [potong baji dan gorengkan sehingga masak]
2 biji tomato [potong 4]
1 pokok daun bawang [potong kecil]
3 s/b kicap pekat
2 s/b sos tomato
1/2 cawn air
1 s/b kunyit
5 s/b minyak
bahan mayang
1 ulas bawang besar
2 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
Cara:
1. Bersihkan ayam dan gaulkan dengan kunyit.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang sehingga wangi.
3. Masukkan ayam dan goreng sehingga garing.
4. Masukkan air, kicap dan tomato. Biarkan sehingga mendideh.
5. Bila mendideh masukkan ayam, tomato, daun bawang dan kentang.
6. Gaulkan dan angkat.
KERABU AYAM
100 gm isi ayam [potong nipis dan rebuskan dgn sikit air & garam]
sejemput taugeh [buangkan kaki]
2 biji cili merah ]
1 biji cili hijau ] dihiris halus
1 labu bawang besar ]
1 s/b kicap cair
1 s/b Cosway Apple Cider Venigar [jus liamu nipis pun boleh la...]
Cara.
Gaulkan semua bahan dan rasakan garamnya. Sedia dihidangkan
AYAM PANGGANG MADU
1 ekor ayam [boleh juga dipotong kecil jika buat BBQ]
1/2 cawan madu
bahan mesin
3 ulas bawang putih
3 batang serai
3 cm halia
2 cm kunyi hidup
1 s/b jintan manis
1 s/k garam
Cara
1. Bersihkan ayam dan toskan sehingga kering.
2. Gaulkan madu dan bahan mesin.
3. Ratakan bahan perap besama ayam dan perapkan selama 3 jam atau semalamam dalam peti sejuk.
4. Bakarkan dalam oven 200'C selama 1 jam atau sehingga garing.
NOTA :
Jika buat BBQ..masaklah atas bara arang..mmg sodapppp...
TOMYAM AYAM/CAMPUR
Bahan:
300 gm isi ayam
100 gm udang
100 gm sotong
100 gm bunga kobis
1 biji tomato (dibelah 4)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
1 batang celery (potong kecil)
3 helai daun limau purut (koyakkan)
Air & garam secukupnya
2 biji limau nipis (ambil jus)
1 pokok daun ketumbar (cincang)
Cara membuat
1. Masukkan semua bahan kecuali limau nipis dan daun ketumbar dan renehkan sehingga semua bahan lembut.
2. Masukkan air limau nipis dan daun ketumbar dan hidangkan.
AYAM MASAK PADANG
Bahan
1 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
5 helai daun limau purut [koyakkan]
2 batang serai [ketukkan]
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
10 biji ciliapi [biarkan sebiji-sebiji]
2 biji tomato [belah 4]
1 keping asam keping
3 s/b minyak
garam
Bahan mesin
10 biji cili api
10 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan serai yg diketuk.
2. Bila dah naik minyak masukkan ayam dan biarkan sekejap.
3. Masukkan santan, daun limau purut, tomato. asam keping dan ciliapi.
4. Biarkan reneh dengan api perlahan sehingga mendideh & naik minyak dan pekat.
5. Hidangkan dgn nasi putih, nasi minyak, roti atau roti jala.
AYAM GORENG SERAI
bahan
1 ekor ayam
minyak
bahan mesin
3 ulas bawang putih
3 batang serai
5 biji ciliapi
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
garam
cara
1. Ayam dipotong kecil dan bersihkan. Toskan kering.
2. Gaulkan semua bahan dengan ayam dan perapkan sekejap [15 minit].
3, Panaskan minyak dan gorengkan ayam sehingga garing.
4. Angkat dan toskan minyak.
5. Hidangkan dengan nasi atau makan dengan roti.
AYAM GORENG MAMAK
bahan
1 ekor ayam [dipotong ikut suka dan bersihkan]
1 s/b rempah kari
1 s/b lada sulah
1 s/k kunyit serbuk
daun kari
garam
minyak
bahan mesin
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
1 inci halia
Cara:
1. Gaulkan ayam dengan semua bahan kecuali minyak.
2. Perapkan selama 1/2 jam.
3. Panaskan minyak yg banyak dan gorengkan ayam.
4. Bila nampak kuning keemasan dan masak angkat dan toskan minyak.
AYAM GORENG ALA KFC
bahan
1 ekor ayam
2 biji putih telur sahaja
1 s/b kunyit serbuk
1 s/k serbuk cili baba's
1 s/b rempah kari ayam
tepung serba guna berempah
[sebarang tepung goreng ayam dipasaran]
1 kg minyak untuk deep-fry
cara
1. Ayam dipotong ikut sesuai. Basuhkan dengan tepung dan limau.
2. Bilas bersih dan toskan sehingga kering.
3. Gaulkan ayam dengan kunyit serbuk.
4. Pukul sikit putih telur dan gaulkan ngan ayam.
5. Taburkan tepung berempah dan bahan lainse cukupnya pada ketulan ayam.
6. Panaskan minyak dan masukkan ayam.
7. Goreng dengan api sederhana sehingga kuning keemasan. Balikkan
ayam mengikut kesesuaian.
8. Bila dah masak, angkat dan toskan minyak dalam tapisan.
9. Hidangkan bersama cili sos dan salad sayur/coleslow.
AYAM GORENG KACANG PANGGANG
Bahan-Bahan:
500 gm isi ayam [potong kecil dan nipis]
1 tin kacang panggang
2 biji bawang besar [potong bulat]
2 biji cili merah [mayang]
2 biji cili hijau [mayang]
4 biji bawang putih ([dititik]
1 biji lobak merah [hiriskan nipis]
4 sudu besar cili kering kisar
1 s/b sos tomato
Gula secubit
Garam
Minyak
Cara:
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga berbau wangi.
2. Masukkan cili kering kisar & tumis lagi sehingga garing.
3. Masukkan ayam, garam, gula, lobak merah & sedikit air. S
4. etelah lobak merah empuk, masukkan pula kacang panggang.
5. Setelah ayam masak, bolehlah masukkan dalam pinggang hidangan dan hidangkan dengan ansi putih atau roti.
AYAM MASAK JINTAN
bahan
1 ekor ayam [potong kecil dan bersihkan]
3 cawan santan [1 biji kelapa]
2 batang serai [ketuk]
3 s/b minyak
bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 s/b cili mesin
1 s/b jintan manis
1 s/k garam
cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan ayam dan serai dan kacau. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan serai. Kacau rata dan biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan garam dan renehkan sehingga naik minyak dan nampak pekat.
AYAM MASAK LEMAK CILIPI DGN DAUN LIMAU PURUT
bahan
1 ekor ayam sederhana [ dibuangkan kulit dan potong kecil]
3 cawan santan pekat
6 helai daun limau purut [koyakkan]
Garam
Bahan-bahan blend:
20 biji cili api
1 labu bawang besar
2 cm kunyit hidup
3 biji buah keras
3 batang serai
Cara:
1. Masuklah bahan2 blend serta sedikit air ke dalam periuk.
2. Kemudian masukkan ayam dan kacau hingga kering.
3. Setelah itu masukkan pati santan, garam dan serbuk perasa secukup rasa. 4. Msukkan daun limau purut dan renehkan sehinga nampak pekat.
AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam - [potong kecil]
minyak untuk goreng
2 sudu besar rempah kari ayam
5 tangkai daun kari
kunyit
garam
bahan kisar
6 ulas bawang putih -
2 ulas bawang merah
1 sudu kecil lada hitam
3 sm halia
2 batang serai
Cara:
1. Gaulkan semua bahan bersama2 ayam. Perap setengah jam.
2. Panaskan minya dan gorengkan garing.
3. Angkat dan hidangkan dengan nasi/roti
AYAM MASAK MERAH
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam ..dipotong kecil..bersihkan dan buh kunyit & garam dan goreng
kacang peas
bawang besar,,potong gelang
minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Bahan untuk dikisar:
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 btng serai
4 biji tomato
2 S/B tomato sos
Cara:
1. Pijarkan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
3. Gaulkan hingga sebati dan rata.
4. Apabila telah kering bolehlah diangkat.
KERUTUP AYAM
Bahan-bahan
1 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
2 s/b rempah kari ] dibancuh
2 s/b rempah kurma ]
500 ml santan
1 s/b gula merah
3 s/b minyak untuk menumis
bahan kisar..
10o gm bawang merah goreng
2 biji buah keras
2 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas baswang putih
Cara..
1. Tumiskan bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan rempah. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan ayam. Biarkan sehingga naik minyak
4. Masukkan santan, gula dan garam.
5. Masakkan sehingga pekat dan ayam empuk.
6. Angkat dan hidangkan.
AYAM GORENG CILIAPI
Bahan
500 g ayam [potong kecil dan gaulkan garam & kunyit]
15 biji cili api [mayang]
2 labu bawang besar ]mayang
1 batang serai [mayang]
daun ketumbar/daun sup [racik]
jus limau nipis
minyak
Cara
1. Panasakan minyak Tumiskan semua bahan yg dimayang sehingga wangi.
2. Masukkan ayam dan biarkan masak sehingga lembut.
3. Masukkan jus limau dan tutup api.
4. Masukkan daun ketumbar atau daun sup.
5. Boleh hidangkan dengan nasi putih
AYAM GAJUS
Bahan
1 ekor ayam [baungkan kulit dan potong kecil]
150 gm gajus [gorengkan]
4 s/b kicap2 biji tomato [belah 4]
4 s/b minyak
garam
bahan kisar
15 biji cili kering
6 ulasa bawang merah
3 ulas bawang putih
2 s/b jintan manis
3 sm halia
Cara
1. Gaulkan ayam bersma bahan kisar dan perapkan sebentar.
2. Panaskan minyak dan masukkan ayam. Masakkan sehingga agak garing.
3. Masukkan gajus dan kacau raya
4. Masukkan tomato dan kacau.
5. Angkat dan hidangkan.
AYAM KERISEK
bahan
1 ekor ayam [potong 4 dan kelarkan]
2 s/b air asam jawa
1 s/b jus halia
3 cawan santan [1 biji kelapa]
3 s/b kerisek
garam
minyak
bahan mesin
2 s/b cili mesin
4 biji cili merah
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit
3 s/b rempah beriani
Cara
1. Perapkan ayam bersama dengan jus hali, air asam jawa dan garam selama 3 - 4 jam.
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam sehingga keperangan dan separuh masak. Angkat dan ketepikan ayam.
3. Tinggalkan minyak anggaran 4 s/b dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
4. Masukkan baki bahan perap, santan dan kerisek.
5. Apabila mendideh masukkan ayam dan biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak. Rasakan masinnya.
6. Boleh dihidangkan bersama pulut dan juga nasi .
AYAM KASTURI
Bahan:
300 gm isi ayam [hiris nipis tetapi agak lebar]
3 biji limau kasturi [ambil air]
2 sudu besar air
minyak tuntuk tumis
garam
kunyit
Bahan mayang
5 biji cili merah
3 biji cili hijau
5 biji cili api
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara:
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang. [Kalau nak pedas boleh tambah ciliapi]
3. Bila dah layu dan wangi masukkan ayam dan air.
4. Bila ayam telah lembut masukkan jus limau kasturi dan gaulkan rata.
5. BBoleh angkat dan hidangkan.
CHICKEN CHOP SOS REMPAH
Bahan
3 keping daging dada ayam[buangkan tulang]
Kentang goreng
3 helai daun salad
1 jagung rebus [potong 3]
1 biji tomato [hiris ]
Bahan Perap
1 s/b rempah kari ayam
1 s/b sos tiram
1 s/k cili mesin
1 s/k serbuk lada hitam
1 s/b minyak
Cara
1. Gaulkan ayam dengan bahan perapan dan perap selama 3 jam
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam yg diperap sehingga masak.
3. Susunkan semua bahan dalam pinggan steak dan siramkan dengan sos berempah.
SOS REMPAH
bahan
2 s/b majerin
2 ulas bawang putih ]
2 ulas bawang merah ] cincang halus
1 s/b rempah kari
1/2 cawan stok ayam
1 s/k tepung jagung [bancuh ngan sikit air]
100 gm cendawan butang [cincang]
1 s/b sos tomato
garam
cara
1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang sehingga layu dan wangi.
2. Masukkan rempah dan stok.
3. Masukkan sos tomato, cendawan dan garam.
4. Masukkan tepung jagung dan kacau rata. Biarkan sehingga mendideh dan pekat.
5. Tutup api dan siramkan pada ayam.
CHICKEN CHOP
bahan
2 keping dada ayam [buangkan tulang dan hiriskan besar tapi nipis]
1 s/k sos L & P
1 s/k kicap cair
1 biji putih telur
2 s/b tepung jagung
2 s/b minyak
bahan tumbuk halus
2 cm halia
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
Cara
1. Perapkan ayam dengan bahan yang ditumbuk halus bersama sos L & P dan kicap cair selama 1 jam.
2. Panaskan minyak dalam non-stik pan.
3. Cucukkan ayam dengan garfu dan celupkan dalam putih telur yg telah dipukul.
4. Golekkan ayam dalam tepung jagung.
5. Gorengkan dengan api sederhana sehingga warna keemasan.
6. Angkat ayam dan letakkan dalam pinggan bersana kentang goreng dan salad dan juga sosnya.
AYAM MASAM MANIS
Bahan2:
500gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 s/k kunyit
1 s/k garam
5 s/b tomato sos
3 s/b cili sos
1 s/k gula
1/2 cawan air
1 biji tomato [potong baji]
sedikit kacang peas
minyak untuk goreng ayam
Bahan mayang:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
Bahan hiasan:
daun sup dan daun bawang [potong pendek]
Cara:
1. Gaulkan ayam dgn garam & kunyit.
2. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga masak [jangan garing..nanti ayam keras]
3. Angkatkan ayam dan ketepikan.Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis bahan mayang.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang sehingga wangi.
5. Masukkan air,tomato sos,cili sos,kacang peas,tomato buah dan gula.Biarkan sehingga mendideh.
6. Masukkan ayam dan renehkan sebentar.
7. Masukkan potongan daun sup dan daun bawang.
8. Angkat dan hidangkan.
AYAM BAKAR BBQ
bahan:
1 ekor ayam [potong 8]
2 cm halia
3 batang serai
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/k lada hitam
3 biji cili merah
[semua bahan ini dimesin halus]
1 s/b kicap
1 s/b garam
2 s/b madu/gula
kunyit serbuk
minyak + serai yg diketukkan [buat renjis sikit]
sayuran hiasan: salad..timun..tomato
Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan pada ayam selama 3 atau 4 jam.
2. Bakarkan ayam dalam oven convection suhu 200'C selama 1 jam
3. Renjiskan sikit minyak dengan serai yg diketuk.
4. Pusing/terbalikkan ayam supaya masak sehingga kedalam isi.
5. Bila sudah masak...hidangkan dengan salad..tomato..timun..
6. Makan dengan pencicah sos mengikut kesukaan sendiri.
AYAM PANGGANG MADU
bahan
1 ekor ayam [potong 4 dan bersihkan]
Bahan perap
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 s/b cili mesin
1 s/b lada hitam
1 s/b rempah kari ayam
1 s/k garam
2 s/b madu
Cara
1. Gaul dan perapkan semua bahan dengan ayam selama 3 atau 4 jam
2. Bakarkan dalam oven 200'c selama 1 jam.
atau..
Bakar jer atas pembakar didapur gas atau arang..
atau goreng jer..
tapi agak melekit2 sikit lah sebab ada madu tu.
AYAM PANGGANG TOMYAM
Bahan
1 ekor ayam [anggaran 1.8 kg..potong 4]
6 helai daun limau purut [hiris halus]
2 s/b jus limau nipis [2 biji]
bahan mesin
3 batang serai
8 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
garam
Cara
1. Bersihkan ayam dan toskan sehingga kering.
2. Masukkan semua bahan dan gaulkan rata.
3. Perapkan ayam selama 4 jam atau lebih.
4. Masukkan ayam dalam amngkuk dan bakarkan dlam microwave selama 15 minit pada kuasa HIGH sederhana.
5. Semasa membakar, balikkan ayam dan renggangkan penutup mangkuk.
6. Keluarkan ayam dan bakar dalam oven 200'C selama 20 minit.
RENDANG ITEK
Bahan-Bahan: 1 ekor itek 1/2 biji kelapa [3 cawan pati santan] Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa 1/2 cawan kerisik 1 helai daun kunyit [mayang halus]
Bahan untuk dimesin 3 labu bawang besar 5 ulas bawang putih 5 batang serai 3 inci halia 1 inci lengkuas 1 inci kunyit hidup 25 cili kering 15 biji cili api 1 s/b lada hitam
Cara: 1. Itek di bakar/layurkan atas api dan potong kecil. 2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam kuali besar dan kacau hingga sebati. 3. Gunakan api yang sederhana masak sehingga itek empuk dan kuahnya sebati. 4. Rasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan.
ITEK GOLEK
1 ekor itek (dibersihkan dan layurkan diatas api) 3 keping asam gelugur 3 cawan santan pekat Garam dan gula secukup rasa
bahan mesin 10 uilas bawng merah 3 ulas bawang putih 3 inci halia 2 sudu besar rempah kari 1 sudu besar lada hitam 1 sudu kecil jintan manis
Cara: 1. Masukkan semua bahan dan itek di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan perlahan-perlahan di atas api yang kecil selama 20 minit. 2. Raskan garam. Balikkan kedudukan itek supaya rempah kena semua bahagian badan itek. 3. Angkat ite kemudian panggang di dalam oven 200' C selama 20 minit. 4. Bila masak, letakkan itek dalam pinggan besar dan tungkan kuahnya diatas badan itek dan bolehlah dihias mengikut citarasa tersendiri.
KERUTUB ITEK
Bahan 1 ekor itek [potong kecil 2 s/b rempah kari ] dibancuh 2 s/b rempah kurma ] 500 ml santan 2 s/b gula merah 3 s/b minyak untuk menumis
bahan kisar.. 100 gm bawang merah goreng 2 biji buah keras 2 cm halia 2 cm lengkuas 3 batang serai 5 ulas bawang merah 3 ulas baswang putih 1 s/b jintan manis 1 s/k lada hitam
Cara.. 1. Tumiskan bahan kisar sehingga garing. 2. Masukkan rempah. Kacau sehingga sebati. 3. Masukkan itek. Biarkan sehingga naik minyak 4. Masukkan santan dan santan, gula dan garam. 5. Masakkan sehingga pekat dan daging itek empuk
|
|
|
AYAM GORENG BEREMPAH
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam - [potong kecil]
minyak untuk goreng
2 sudu besar rempah kari ayam
5 tangkai daun kari
kunyit
garam
bahan kisar
6 ulas bawang putih -
2 ulas bawang merah
1 sudu kecil lada hitam
3 sm halia
2 batang serai
Cara:
1. Gaulkan semua bahan bersama2 ayam. Perap setengah jam.
2. Panaskan minya dan gorengkan garing.
3. Angkat dan hidangkan dengan nasi/roti.
AYAM PERCIK KUAH PUTIH
bahan
2 kg ayam [potong 4 keping]
3 cawan santan kelapa pekat dari 1 1/2 biji kelapa
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
garam secukup rasa
Rempah ratus..mesin halus
4 biji bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
2 camca makan ketumbar
1 camca makan jintan putih
1 camca teh lada hitam
Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama campuran rempah ratus, santan dan asam jawa sehingga sederhana masak (airnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam dengan beberapa kali.
4. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya.
5. Hidangkan dan hiaskan sedikit bersama telur yang dimasak.
NOTA:
Boleh ditukarkan ayam kepada ikan tetapi ikan tu tak perlu direbus dgn santan...cuma masakkan bahan kuah sehingga pekat. Ikan dibakarkan dan percikkan kuah tu saja dan bila menghidang..curahkan kuah keatas ikan.
AYAM GORENG SERAI
bahan
1 ekor ayam
minyak
bahan mesin
3 ulas bawang putih
3 batang serai
5 biji ciliapi
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
garam
cara
1. Ayam dipotong kecil dan bersihkan. Toskan kering.
2. Gaulkan semua bahan dengan ayam dan perapkan sekejap [15 minit].
3, Panaskan minyak dan gorengkan ayam sehingga garing.
4. Angkat dan toskan minyak.
5. Hidangkan dengan nasi atau makan dengan roti.
AYAM MASAK PADANG
Bahan
1 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil]
5 helai daun limau purut [koyakkan]
2 batang serai [ketukkan]
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
10 biji ciliapi [biarkan sebiji-sebiji]
2 biji tomato [belah 4]
1 keping asam keping
3 s/b minyak
garam
Bahan mesin
10 biji cili api
10 tangkai cili kering
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan serai yg diketuk.
2. Bila dah naik minyak masukkan ayam dan biarkan sekejap.
3. Masukkan santan, daun limau purut, tomato. asam keping dan ciliapi.
4. Biarkan reneh dengan api perlahan sehingga mendideh & naik minyak dan pekat.
5. Hidangkan dgn nasi putih, nasi minyak, roti atau roti jala.
AYAM GOLEK PEDAS
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam seberat 1.6 kg
5 helai daun limau purut [koyakkan]
1 biji kelapa [ 3 cawan santan ]
5 biji kentang [buangkan kulit]
3 biji telur ayam [rebus dan buangkan kulit dan gorengkan sikit]
3 batang serai [ketukkan]
garam
Bahan dikisar
4 biji buah keras
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm kunyit
2 cm halia
1 cm lengkuas
15 tangkai cili kering
5 tangkai cili api
Cara:
1. Bersihkan ayam dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar dan serai hingga wangi.
3. Masukkan daun limau purut serta ubi kentang dan telur rebus yang telah digoreng.
4. Masukkan bahan-bahan ini ke dalam perut ayam. Jahit leher dan bahagian punggung ayam kembali.
5. Masakkan dalam kuali bersama santan dan lebihan tumisan tadi sehingga agak pekat.
6. Salinkan kedalam loyang dan panggang ayam di dalam oven pada suhu 200'C sehingga masak kekuning-kuningan [dalam 30 minit].
7. Angkat ayam dari ketuhar. Siramkan kuahnya di atas ayam tadi ketika hendak menghidang.
AYAM GOLEK BEREMPAH
bahan
1 ekor ayam 1.5 kg [dibersihkan dan keringkan]
2 keping asam gelugur
bahan mesin
10 ulas bawng merah
3 ulas bawang putih
3 inci halia
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil jintan manis
3 cawan santan pekat
Garam dan gula secukup rasa
Cara:
1. Masukkan semua bahan dan ayam di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan perlahan-perlahan di atas api yang kecil selama 20 minit.
2. Rasakan garam. Balikkan kedudukan ayam supaya rempah kena semua bahagian badan ayam tu.
3. Angkat ayam kemudian panggang di dalam oven 200' C selama 20 minit.
4. Bila masak, letakkan ayam dalam pinggan besar dan tungkan kuahnya diatas badan ayam dan bolehlah dihias mengikut citarasa tersendiri.
AYAM KERISEK
bahan
1 ekor ayam [potong 4 dan kelarkan]
2 s/b air asam jawa
1 s/b jus halia
3 cawan santan [1 biji kelapa]
3 s/b kerisek
garam
minyak
bahan mesin
2 s/b cili mesin
4 biji cili merah
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit
3 s/b rempah beriani
Cara
1. Perapkan ayam bersama dengan jus hali, air asam jawa dan garam selama 3 - 4 jam.
2. Panaskan minyak dan gorengkan ayam sehingga keperangan dan separuh masak. Angkat dan ketepikan ayam.
3. Tinggalkan minyak anggaran 4 s/b dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
4. Masukkan baki bahan perap, santan dan kerisek.
5. Apabila mendideh masukkan ayam dan biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak. Rasakan masinnya.
6. Boleh dihidangkan bersama pulut dan juga nasi .
AYAM MASAK JINTAN
bahan
1 ekor ayam [potong kecil dan bersihkan]
3 cawan santan [1 biji kelapa]
2 batang serai [ketuk]
3 s/b minyak
bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm halia
2 cm kunyit hidup
1 s/b cili mesin
1 s/b jintan manis
1 s/k garam
cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan ayam dan serai dan kacau. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan serai. Kacau rata dan biarkan sehingga mendideh.
4. Masukkan garam dan renehkan sehingga naik minyak dan nampak pekat.
AYAM PANGGANG MADU
bahan
1 ekor ayam [potong 4 dan bersihkan]
Bahan perap
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 s/b cili mesin
1 s/b lada hitam
1 s/b rempah kari ayam
1 s/k garam
2 s/b madu
Cara
1. Gaul dan perapkan semua bahan dengan ayam selama 3 atau 4 jam
2. Bakarkan dalam oven 200'c selama 1 jam.
atau..
Bakar jer atas pembakar didapur gas atau arang..
atau
goreng jer..
tapi agak melekit2 sikit lah sebab ada madu tu..
CHICKEN BAKED BEANS
Bahan-Bahan:
1 tin baked bean
300 gm ayam
1 sudu makan minyak
3 sudu makan tomato sos
1 biji bawang besar (hiris)
2 ulas bawang putih (cincang)
3 biji cili merah [cincang]
garam dan gula
1 pokok kecil daun sup [cincang]
Cara:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang putih & bawang besar
3. Masukkan ayam (seeloknya ditutup bagi mempercepatkan daging itu masak).
4. Masukkan tomato sos
5. Masukkan baked bean dan gaul hingga rata.
6. Taburkan daun sup dan tutup api.
7. Hidang bersama roti bakar atau garlic bread.
AYAM KASTURI
Bahan:
300 gm isi ayam [hiris nipis tetapi agak lebar]
3 biji limau kasturi [ambil air]
2 sudu besar air
minyak tuntuk tumis
garam
kunyit
Bahan mayang
5 biji cili merah
3 biji cili hijau
5 biji cili api
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Cara:
1. Gaulkan ayam dengan kunyit dan garam.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang. [Kalau nak pedas boleh tambah ciliapi]
3. Bila dah layu dan wangi masukkan ayam dan air.
4. Bila ayam telah lembut masukkan jus limau kasturi dan gaulkan rata.
5. Boleh angkat dan hidangkan.
AYAM MASAK CENDAWAN
Bahan-Bahan:
500 gm ayam potong kecil dan buangkan kulit
3 ulas bawang putih (dimayang)
3 ulas bawang merah (dimayang)
1 inci halia (mayang)
1 tin cendawan butang dalam tin
1/2 tin kacang peas hijau
1 batang carrot kecil [potong ikut suka]
1 biji lada benggala merah (dipotong dadu)
1 paket perencah Maggi Ayam Cendawan + 1/2 cawan air
Minyak masak
Garam
Serbuk perasa
Daun bawang - untuk hiasan
Cara:
1. Panaskan satu sudu besar minyak masak dan bahan yg dimayang hingga naik baunya.
2. Masukkan ayam dan goreng sehingga agak masak.
3. Masukkan carrot, cendawan butang, ayam dan kacang peas hijau. Biarkan di atas api hingga lembut & masak.
4. Masukkan lada benggala dan biarkan seketika.
5. Angkat dan taburkan daun bawang sebelum dihidangkan.
6. Boleh dimakan dgn nasi or roti.
AYAM HALIA
Bahan:
500 gm ayam..bersihkan
5 ulas bawang merah/kecil ]
1 inci halia ] kisar halus
2 tangkai daun ketumbar ]
2 tangkai daun bawang ] mayang kasar
1 sudu kecil kicap cair
1 biji cili merah...mayang
1 sudu kecil minyak bijan
sedikit cendawan hitan (rendam dan potong kecil)
garam secukup rasa...
Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Masukkan semua bahan dalam pinggan dan gaul rata.
3. Kukuskan selama 1/2 jam
AYAM PAPRIK
Bahan:
1/2 kilo isi ayam/daging
6 biji cili api [diketuk]
3 ulas bawang merah [dimayang halus ]
2 ulas bawang putih[dimayang ]
1/2 btg serai [dihiris]
5 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
3 btg kacang panjang [dipotong serong]
2 sudu bawang goreng
Garam secukup rasa
sedikit minyak masak
daun limau purut [ koyakkan]
CARA-CARA
1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
2. Bila kekuningan, masukkan cili api.
3. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, serai dan sedikit air
4. Selepas menggelegak, masukkan isi ayam/daging dan daun limau purut.
5. Biarkan ayam lembut.
6. Hidangkan ngan nasi putih.
ini satu lagi cara masak paprik....
PAPRIK AYAM CAMPUR
Bahan-Bahan:
500 gm ayam [dipotong kecil ]
Sedikit sotong, udang, daging
4 biji tomato [belah 4]
1 batang carrot [potong kecil]
1 peket jagung muda
100 gm bunga kobis
100 gm brocolli
3 helai daun limau purut [koyakkan]
2 biji bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] cincang halus
2 inci halia ]
2 sudu besar cili kisar
5 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos cili
Cara:
1. Bawang merah,putih dan halia ditumis hingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar hingga naik bau.
3. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap dan biar sebentar.
4. Masukkan ayam, daging, sotong, udang dan sayuran. Biarkan hingga masak.
5. Masukkan daun limau purut untuk baunya.
6. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
KARI AYAM DAN NENAS
Bahan
1 ekor ayam - potong kecil n buangkan kulit
1 inchi halia ]
3 ulas bawang putih ] tumbuk halus/mayang
6 ulas bawang merah ]
3 s/b serbuk kari ] digaul supaya menjadi pekat
sedikit air ]
nenas[potong kecil]
2 tangkai daun kari
4 cawan air
minyak masak
rempah tumis..
bunga lawang..bunga cengkih..
buah pelaga dan kulit kayu manis
garam
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan daun kari, bahan yg ditumbuk dan rempah tumis sehinggan wangi.
2. Masukkan rempah kari yg telah dibancuh dan biarkan sehingga naik minyak dan garing.
3. Masukkan ayam dan air. Kacau rata
4. Bila dah naik minyak masukkan air dan nenas.
5. Biarkan gulai mendideh dan pekat. Rasakan garam.
6. Angkat dan hidangkan.
Senang dan simple...
KURMA AYAM
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil)
60 mg marjerin
3 biji buah pelaga
5 cm kulit kayu manis
¾ sudu jintan manis
5 ulas bawang putih
2.5 cm halia (giling)
Bahan Giling:
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar lada sulah
2 ½ sudu besar adas
2 labu sedang besar (dihiris)
3 cawan pati santan atau 1 tin susu sejat cair
Garam secukup rasa
2 batang lada merah (dibelah dua memanjang)
2 batang lada hujau (dibelah dua memanjang)
1 biji sedang tomato (dibelah 4)
Air dari 1 biji limau nipis
Cara:
1. Pijarkan marjerin atas api yang sederhana & tumiskan bahan giling sehingga wangi.
2. Masukkan kesemua rempah kering & masukkan bawang merah,bawang putih,halia & bawang besar.
3. Goreng hingga layu,kemudian masukkan ayam & balutkan rata-rata dengan campuran itu.
4. Masukkan santan atau susu cair & garam secukup rasa,kacau.
5. Biarkan campuran itu mendidih,kemudian kecilkan api,
6. Didihkan perlahan-lahan dengan bertutup selama 5 minit. Masukkan lada & masak dengan terbuka hingga ayam hampir empuk,dengan dikacau selalu.
7. Masukkan tomato & masak hingga empuk.Angkat dari api. Campurkan air limau nipis & rasalah asam garamnya.
8. Isikan ke dalam mangkuk & hidangkan panas-panas dengan nasi putih.
BLACK PEPPER CHICKEN
Ingredients:
2 deboned chicken thighs, cleaned
Marinade (Combine these ground ingredients)
1 1/2 tbsp chilli paste
5 shallots
3 cloves garlic
1 stalk lemon grass
2cm slice galangal
1 tbsp freshly chopped coriander roots
1cm slice turmeric root
1 candlenut
Seasoning
1 tbsp lemon juice
1 tbsp nampla (fish sauce)
1/2 tsp ground black pepper
1/2 tsp sugar
Glaze
2 tbsp honey
2 tbsp olive oil
Method:
Cut diagonal slits on the chicken skin. Combine marinade
and seasoning in a small bowl. Brush marinade on both the skin a
nd meat side of chicken. Keep in a plastic container and set aside
in the refrigerator for 1 to 2 hours.
Arrange marinated chicken on a grilling tray.
Baste with glaze and grill at 220°C for 15 minutes, meat-side first.
Turn chicken over and grill on the skin side for 13 to 15 minutes.
Halfway through grilling, brush with honey glaze again.
To serve: Place grilled chicken To serve: Place grilled chicken
on a serving plate. Add some cooked pasta and some
organic vegetables. Serve grilled chicken with a slice of ripe mango.
This makes a perfect light meal
terutamanya yang nak masakan rengkas tapi berkhasiat....
AYAM PERCIK
bahan
1 ekor ayam..dibersihkan dan potong 2
3 cawan santan pekat
1 s/k gula
1s/k halba
garam
asam keping
Bahan kisar
2 cm halia
1 labu bawang besar
10 tangkai cili kering
4 batang serai
Cara...
1. Masukkan semua bahan dan ayam dalam kuali.
2. Masakkan ayam tu sehingga separuh masak.
3. Angkat ayam dan kuahnya..masukkan dalam loyang.
4. Bakar dalam oven 200'C sehingga masak dan kuahnya pekat.
5. Sesekali curahan kuah keatas ayam dan bakar lag.
6. Bila telah masak hidangkan dalam pinggan besar dihiasi ngan salad, timun dan tomato
AYAM BAKAR
Bahan:
1 ekor ayam (anggaran 1.5 kg atau 1.7 kg)
2 s/b madu Cosway
1 s/b air limau kasturi
2 s/b Delichef Salted Chicken Seasoning
1 labu bawang besar - belah 4 tapi tidak putus
2 kuntum bunga lawang ]
5 kuntum bunga cengkih ] bahan A
2 biji buah pelaga ]
2 inci kulit kayu manis ]
5 biji kentang kecil - buang kulit
CARA:
1. Bersihkan dan tos sehingga ayam kering.
2. Gaulkan madu, air limau dan chicken seasoning.
3. Lumurkan ayam dengan bahan no2 dan perapkan
selama 2 atau 3 jam.
4. Masukkan bahan [A] kedalam perut ayam.
5. Masukkan juga bawang besar yang telah dibelah tidak putus.
6. Susun ayam dan kentang dalam loyang tahan panas.
7. Bakar dalam oven selama 1 jam 15 minit pada suhu 200 C.
8. Bila sudah masak 30 minit terbalikkan ayam
dan bakar lagi sehingga masak dan lembut.
9. Setelah masak, susun daun salad dalam pinggan
dan letakkan ayam diatasnya.
10. Sediakan sos lada hitam.
SOS LADA HITAM
Air ayam dari ayam bakar tadi
2 s/b sos lada hitam
1 s/b tepung jagung
bancuhkan
1 cawan air
CARA MASAK
Masak semua bahan dan tuangkan atas ayam.
AYAM BAKAR BBQ
bahan:
1 ekor ayam [potong 8]
2 cm halia
3 batang serai
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 s/k lada hitam
3 biji cili merah
[semua bahan ini dimesin halus]
1 s/b kicap
1 s/b Delichef Salted Chicken Seasoning
madu/gula
kunyit serbuk
minyak + serai yg diketukkan [buat renjis sikit]
sayuran hiasan: salad..timun..tomato
Cara:
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan pada ayam selama 3 atau 4 jam.
2. Bakarkan ayam dalam oven convection suhu 200'C selama 1 jam
3. Renjiskan sikit minyak dengan serai yg diketuk.
4. Pusing/terbalikkan ayam supaya masak sehingga kedalam isi.
5. Bila sudah masak...hidangkan dengan salad..tomato..timun..
6. Makan dengan pencicah sos mengikut kesukaan sendiri.
AYAM BAKAR SOS LIMAU
Bahan:
1 ekor ayam di potong 4
1 s/b Cosway Delichef Salted Chicken Seasoning
3 ulas bawang merah. .]
1 ulas bawang putih....] mesin halus
2 inci halia................ .]
2 sudu tomato sos
2 biji limau sunkist....perah air
1/2 cawan air
gula
kunyit
butter
Cara:
1. Bersihkan ayam dan lumurkan Delichef Salted Chicken Seasoning dan kunyit.
Susunkan dalam loyang pembakar.
2. Bakar dalam oven 200C selama 1 jam atau masak kemasan
3. Susunkan ayam dalam pinggan.
4. Tumiskan bahan yang dimesin dengan butter sehingga wangi.
5. Masukkan air, air limau, sos tomato, gula dan garam secukupnya.
7. Biarkan mendidih sekejap.
8. Angkat dan tuangkan keatas ayam.
9. Hiaskan dengan salad, timun dan tomato.
STEW AYAM ala-ala DIET [masak gunakan m/wave]
Bahan:
500 gm ayam
5 ulas bawang merah/kecil ]
2 ulas bawang putih ]
1 inci halia ] mayang
2 tangkai daun sup ]
2 tangkai daun bawang[potong 1 inci]
1 sudu kecil kicap cair
1 biji cili merah...mayang
1 batang carrot [potong kecil]
1 biji tomato [belah 6]
1 s/k tepung jagung ] bancuh
1/2 cawan air ]
1 s/k lada hitam
1 s/k minyak bijan
garam secukup rasa...
Cara:
1. Ayam dibuangkan kulit, potong kecil dan bersihkan.
2. Masukkan semua bahan kecuali daun sup dan daun bawang dalam mangkuk besar.
4. Masukkan kedalam microwave oven dan masakkan pada HIGH selama 15 minit.
5. Keluarkan dan gaul rata lagi dan masukkan tomato pula.
6. Masukkan semula dalam microwave dan masakkan lagi selama 10 minit.
7. Keluarkan dan taburkan hirisan daun bawang dan daun sup.
8. Hidangkan dengan nasi or roti.
No comments:
Post a Comment