MAKARONI BAKAR
Bahan
1 kotak sederahana makaroni [rebus sehingga lembut]
250 gm sayur campur [mixed vegetable]
6 biji telur ayam [pukul sikit]
200 gm udang [bersihkan dan toskan]
200 gm isi ayam/mince meat
1 pokok daun sup dan daun bawang [racik]
4 ulas bawang putih [cincang]
1 labu bawang besar [potong dadu]
1 biji cili kapsikum hijau [potong dadu
1 s/t lada hitam
2 biji tomato buah yg keras [potong dadu]
1 s/b sos tomato
2 s/b keju pamesan
garam
minyak
Cara
1. Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga wangi. Masukkan udan g dan ayam. Kacau rata.
2. Masukkan sos tomato, sayur campur, garam dan lada hitam. Kacau rata dan biarkan sebentar.
3. Masukkan makaroni dan semua sayuran yg dipotongkan.
4. Angkat dan masukkan daun sup dan daun bawang.
5. Masukkan dalam loyang pembakar yg telah disapukan majerin.
6. Ratakan telur ke atas makaroni dan taburkan keju pamesan.
7. Bakarkan dalam suhu 180'C selama 15 -20 minit.
8. BIla telah masak sejukkan dahulu baru dipotong dan hidangkan.
SPAGHETI AYAM
Bahan-Bahan:
1 peket spageti [direbus bersama 1 s/k minyak]
1 tin sup tomato
1 tin cendawan butang [belah 4]
1 batang lobak merah [potong dadu]
2 biji bawang besar [potong dadu]
3 biji tomato muda [potong dadu]
200 gm daging/ayam cincang Ramly
1 s/k serbuk lada hitam
4 ulas bawang putih [cincang halus]
1 s/b aregano herb
butter/minyak
Gula dan garam secukup rasa
Cara:
1. Panaskan butter/minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga ia wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata suapaya daging ayam tidak berketul2.
3. Masukkan sup tomato dan setengah cawan air dan biarkan mendideh.
4. Apabila mendidih, masukkan carrot, tomato buah, cendawan, lada hitam, gula dan garam.
5. Kacau rata dan biarkan sehingga agak pekat baru masukkan aregano herb dan kacau rata.
6. Bila telah pekat angkat dan letakkan atas spagheti yg telah di letakkan dalam pinggan.
7. Taburkan keju parmesan.
MEE CALONG
Bahan
1 rangka ayam {potong kecil]
500 gm mee kuning atau bihun [celurkan]
1 pokok daun sup [hiriskan]
1 batang carrot [potong kecil]
3 pokok sawi minyak/baby sawi/kailan [potong pendek]
3 biji cili merah [hiriskan]
bawang goreng
garam
air secukupnya
2 s/b minyak
1 kiub ayam [maggi atau knor]
Bahan tumbuk/mesin
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/b lada hitam
Bahan Sos Kicap Pedas
15 biji ciliapi ] tumbuk halus
1 ulas bawang putih]
2 s/b kicap cair
Bahan Calong
2 ekor ikan selayang [ambil isi saja]
1 s/k lada hitam tumbuk
sedikit tepung jagung
sedikit garam
Cara.
1. Isi ikan digaulkan dengan lada hitam, tepung jagung dan garam. Bulat2 bentuk kecil.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk/mesin sehingga wangi.
3. Masukkan air dan biarkan mendideh.
4. Masukkan garam, tulang ayam dan renehkan sehingga mendideh.
5. Apabila mendideh asingkan tulang2 ayam tadi dan masukkan calong.
6. Masukkan kiub ayam dan carrot dan bairkan mendideh perlahan2.
7. Masukkan sawi/kailan.
8. Bila mendideh tuangkan bahan sup keatas mee atau bihun.
9. Taburkan daun sup dan cili yg telah dihiriskan dan bawang goreng.
10. Hidangkan panas2 bersama sos kicap pedas.
MAKARONI SUP
MEE KANTONIS
600 gm mee kuning
2 biji telur [pukul]
200 gm udang basah
250 gm ayam (dihiris)
150 gm fish cake
30 gm bawang putih (dicincang)
200 gm sawi
100 gm carrot[hiris nipis]
100 gm bunga kobis [potong kecil]
1 s/b lada putih/sulah
1 s/b tepung jagung
2 sudu besar minyak
1 cawan air rebusan ayam
garam
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan masukkan mee dalammnya. Angkat dan masukkan dalam pinggan hidangan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah dan garam.
4. Masukkan sayuran dan biarkan mendideh sikit.
5. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
6. Angkat kuah dan curahkan atas mee dalam pinggan.
7. Hidangkan panas2 bersama bawang goreng.
MEE FISHBALL SOUP
Bahan
1 rangka ayam {potong kecil]
500 gm mee kuning atau bihun [celurkan]
1 pokok daun sup [hiriskan]
1 batang carrot [potong kecil]
3 pokok sawi minyak/baby sawi/kailan [potong pendek]
3 biji cili merah [hiriskan]
bawang goreng
garam
air secukupnya
2 s/b minyak
2 biji fishcake panjang [potong kecil]
15 biji fishball bulat
10 biji fishcake bulat [potong 2]
1 kiub ayam [maggi atau knor]
Bahan tumbuk/mesin
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/b lada hitam
Sos Kicap Pedas
15 biji ciliapi ] tumbuk halus
1 ulas bawang putih ]
2 s/b kicap cair
Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk/mesin sehingga wangi.
2. Masukkan air dan biarkan mendideh.
3. Masukkan garam, tulang ayam dan renehkan sehingga mendideh.
4. Apabila mendideh asingkan tulang2 ayam tadi dan masukkan fisball dan fishcake yg telah dipotong.
5. Masukkan kiub ayam dan carrot dan bairkan mendideh perlahan2.
6. Masukkan sawi/kailan.
7. Bila mendideh tuangkan bahan sup keatas mee atau bihun.
8. Taburkan daun sup dan cili yg telah dihiriskan dan bawang goreng.
9. Hidangkan panas2 bersama sos kicap pedas.
SPAGETHI MAGGI
bahan
3 paket mee segera ayam
100 gm daging cincang halus [mince meat]
5 biji cendawan butang [potong 2]
1/2 biji carrot [potong dadu]
2 biji putik jagung [potong kecil]
1 biji tomato [potong dadu]
2 s/b cili mesin
1 labu bawang besar [potong dadu]
1 ulas bawang putih [cincang halus]
1 s/t lada hitam
2 s/b tomato sos
1/2 cawan air
minyak
garam
aregano
daun sup [cincang halus]
Cara:
1. Panaskan air dan garam. Bila mendideh masukkan mee segera. Biarkan lembut dan toskan.
2. Gaulkan dengan sedikit minyak dan masukkan dalam pinggan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar & bawang putih. Biarkan sehingga wangi.
4. Masukkan cili dan kacau sehingga wangi & naik minyak.
5. Masukkan daging cincang dan kacau rata. Biarkan sehingga naik minyak lagi.
6. Masukkan sos tomato, sayuran yg dipotong, garam, air dan lada hitam.
7. Gaul rata dan biarkan naik minyak lagi.
8. Angkat dan tuangkan atas mee yg didalam pinggan.
9. Taburkan aregano dan hirisan daun sup
BIHUN SOTO INSTANT
Bahan
3 paket bihun segera [perisa ayam]- rebuskan sehingga lembut dan toskan
sedikit taugeh [bersihkan kakinya]
daun sup & daun bawang [hiris halus]
lobak merah[mayang halus]
bawang goreng
kacang tanah goreng
Kuah Kicap Pedas
10 biji ciliapi
1 ulas bawang putih
2 s/b kicap pekat
2 biji air asam limau
Kuah Sup
1/4 ekor ayam [bersihkan]
1 s/b rempah sup [bancuhkan dgn sikit air]
1 batang serai [ketuk sikit]
2 ulas bawang merah ]
1 ulas bawang putih ] tumbuk halus
1 cm halia ]
5 cawan air
minyak
garam
lada hitam
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yg ditumbuk.
Bila dah wangi masukkan rempah yg dah bancuh.
2. Bila dah naik minyak masukkan ayam dan air.
Masukkan juga lada hitan dan garam. Biarkan mendideh.
3. Bila dah mendideh masukkan perencah bihun tadi dan biarkan reneh sekejap.
4. Keluarkan ayam dan toskan.Siatkan daging ayam.
5. Bila dah siap, masukkan bihun dalam pinggan.
Taburkan bahan sayuran dan tuangkan kuah supnya.
Jika suka boleh dimakan ngan kuah cili kicap pedas.
MAGGI LADNA PEDAS
Bahan-Bahan:
4 bungkus maggi [celur dan toskan]
100 gm udang
100 gm sotong [dipotong]
100 gm isi ayam [dipotong]
1 pokok sawi [dipotong]
sedikit kobis
2 cawan stok daging
2 sudu besar kicap pekat
2 ulas bawang putih [ditumbuk]
1 sudu besar tepung jagung + air
1 s/k lada hitam
1 biji telur
Minyak masak & garam
Cara:
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali. Masukkan maggi & kicap pekat. Gorengkan selama 2 minit.
2. Angkat & masukkan ke dalam pinggan.
3. Tumiskan bawang putih hingga garing.
4. Masukkan sos tiram, sawi, kobis, ayam, sotong, udang, garam & stok daging.
5. Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung dan lada hitam & masak hingga mendidih.
6. Tuangkan dalam pinggan ada maggi.
MEE HONGKONG
bahan
500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul]
100 gm udang basah buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
garam
minyak
Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
MEE BAKSO
bahan
500 gm tulang lembu
200 gm lemak muda atau tetal
300 gm daging [kisar]
5 s/b tepung jagung
2 kiub pati daging
1 bungkus rempah sup bunjut
sos cili kicap
daun sup & daun bawang [hiris]
hirisan kobis
500 gm mee kubing [celurkan]
air secukup
garam
10 ulas bawang merah [mayang nipis]
Minyak
Bahan tumbuk
1 s/b lada hitam[kisar]
5 ulas bawang putih
5 cm halia
3 cm lengkuas
Cara
1. Bersihkan tetel/lemak muda dan tulang lembu dan rebuskan bersama bahan tumbuk dan rempah sup bunjut sehingga lembut.
2. Panaskan minyak dan gorengkan bawang untuk buat bawang goreng.
3. Masukkan bawang goreng kedalam periuk sup dan renehkan sehingga lembut.
4. Daging kisar tadi di gaulkan dengan tepung jagung dan sedikit garam dan bulat2kan. Sekiranya lembek bolehlah tambahkan tapung jagung.
5. Bila kuah tulang telah mendideh masukkan bebola daging dan rebuskan sehingga masak.
6. Untuk menghidangkan, ambil mee kuning dan daun sup & daun bawang, hirisan daun kobis dan sos cili kicap. Tuangkan sup dan bebola daging atas mee.
KUETIAW GORENG
Bahan-Bahan:
500 gm kuetiaw
100 gm daging
1 ikat daun kucai dipotong 1 inci
1 cawan tauge
1 tauhu basah [goreng dan potong kecil]
2 sudu cili mesin
4 ulas bawang putih [ketuk]
2 biji telur [pukul sikit]
4 sudu besar kicap manis
2 s/b sos tomato
2 s/b air
sedikit minyak garam [jika perlu]
Cara:
1. Panas minyak dan tumiskan bawang putih hingga berbau wangi.
2. Masukkan cili mesin dan kicap.
3. Masukkan daging, tomato sos dan air. Biarkan daging lembut sbentar.
4. Maukkan tahu, telur dan kuetiaw. Biarkan telur keras separuh masak baru digaulkan rata.
5. Masukkan taugeh dan kucai. Kacau sentar dan tutup api.
pastikan jangan terlalu kering... biarkan agak basah aje ...
MEE UDANG
Bahan-Bahan:
1kg mee kuning [celur skit dan toskan]
1/2 kg udang basah - bersaiz sederhana or udang galah
1 biji cili merah ]
3 ulas bawang merah ] kisar
2 ulas bawang putih ]
1 s/b lada hitam ]
3 s/k sos tomato
1 s/b sos cili
1 mangkuk taugeh [buangkan kaki ]
2 pokok daun bawang ]
2 tangkai daun sup ] mayang
5 biji tahu [goreng dan potong empat segi sederhana nipis.]
5 biji cili masak [mayang]
Limau kasturi [belah 2 buangkan biji]
Sedikit bawang goreng
stok udang / stok ikan bilis
air secukupnya
garam
Cara:
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar.
2. Setelah naik wanginya masukan air dan stok udang.
3. Masukkan sos cili/tomato, garam dan serbuk perasa. Biarkan mendideh.
4. Masukkan udang dan biarkan mendideh.
5. Setelah selesai semuanya hidangkan bersama taugeh, bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup.
6. Perahkan limau kasturi.
Nota...taugeh tak payah dicelur supaya terAsa kerangupannya bila dihidangkan dgn sup udang yg panas..
MEE BANDUNG
Bahan
500 gm mee kuning (dicelur)
200 gm daging ayam (dipotong kecil)
300 gm udang
2 s/b cili mesin
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 mangkuk stok ayam (atau 1 kiub ayam + 2 mangkuk air)
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 biji limau kasturi/nipis (belah 2)
2 biji telur (rebus dan belah 2)
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
1 biji tomato (belah 8)
bawang goreng
cili merah/hijau (mayang)
Garam & minyak masak
Cara Memasak:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan stok ayam & ayam dan biarkan mendidih.
3. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam. Biarkan merenih perlahan-lahan.
4. Masukkan udang, sawi, & masak selama 2 minit.
5. Bila dah masak boleh ditutp api dan hidangkan
Cara Menghidang:
Masukkan mee & tomato ke dalam mangkuk.
Tuangkan kuah panas hingga penuh.
Bubuhkan telur rebus, cili merah, limau kasturi, daun bawang & bawang goreng.
MEE GORENG BASAH
Bahan-Bahan:
500 gm mi kuning
100 gm udang
100 gm isi ayam [hiris nipis]
100 gm kobis (dipotong)
250 gm sawi (dipotong)
2 s/b cili mesin
2 s/b kicap pekat
1 s/b sos tiram
1 cawan air stok tulang ayam
minyak
garam
bahan tumbuk
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
cara
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumiskan bahan tumbuk & cili mesin hingga garing.
2. Masukkan isi ayam dan udang. Masukkan air stok dan kacau rata.
3. Bila mendideh masukkan mee, sos tiram, kicap pekat, sawi & kobis.
4. Bila nampak dah mendideh lagi kacau rata dan tutup api. [Jangan biarkan lama2 nanti mee kembang..tak sedap.]
5. Hidangkan.
MEE JAWA
Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning (dicelur)
1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis]
300gm tauge (buangkan kakinya)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
5 biji cili merah (dihiris)
3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
3 biji telur rebus (dibelah)
3 biji limau nipis (dibelah)
Sedikit bawang goreng
Bahan Kuah:
1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
3 ulas bawang putih ]
5 ulas bawang merah ]
3 batang serai ] mesin halus
Sedikit halia ]
sedikit lengkuas ]
230 gm udang kering ]
2 s/b cili kisar
2 s/b serbuk kari daging
air rebusan daging
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula
Caranya:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
3. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.
LAKSA JOHOR
bahan
1 bungkus spageti
500 gm ikan kerisi/parang
500 gm udang basah
300 gm ikan kurau kering - ditumbuk halus
4 sudu udang kering - yg sudah ditumbuk
3 sudu kerisik
1 biji kelapa - diambil santan
30 tangkai cili kering - dikisar
8 ulas bawang merah
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
1 sudu serbuk lada hitam
5 keping asam gelugur
sedikit daun pudina & daun kesum
3 btg serai dititik
sedikit minyak untuk menumis
Sayuran/Ulaman
Timun, tauge, kacang panjang, hirisan bawang besar, cili merah dan pudina.
Cara merebus spagethi:
1. Panaskan air dan biarkan mendidih sebelum dimasukkan spageti.
2. Bila lembut dan hampir diangkat masukkan minyak di dalamnya.
3. Toskan.
4. Letakkan ramuan-ramuan laksa sebelum dituangkan kuahnya.
5. Makan dengan sambal cili ( cili merah & belacan ditumbuk dan masukkan sedikit garam).
Cara menyediakan kuah:
1. Ikan direbus dan ditoskan airnya.
2. Simpan airnya untuk dijadikan kuah.
3. Buangkan tulang dan masukkan ke dalam pengisar. Kisar halus.
4. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah digiling.
5. Tuangkan santanke dalamnya.
6. Masukkan serai dan daun kesum.
7. Biar ia mendidih dan masukkan garam secukup rasa
MEE GORENG SEGERA
Bahan
3 bungkus mee segera[ayam] & perencah [patahkan sikit]
3 s/b minyak
5 cawan air
1 s/b kicap
2 s/b tomato sos
bahan [dipotong kecil]
100 gm isi ayam
2 ekor sotong sederhan besar
1 keping fishcake
2 pokok sawi minyak
3 kelopak kobis panjang
1 batang lobak merah
bahan tumis
3 ulas bawang putih ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk kasar
3 s/b cili mesin
bahan hiasan
lada merah
daun sup
[mayang halus]
timun [buangkan kulit dan hiriskan menyerong]
Cara membuat
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga wangi.
2. Masukkan cili dan biarkan sehingga naik minyak.
3. Masukkan isi ayam, sotong dan fishcake. Kacau rata.
4. Masukkan air, kicap dan tomato sos. Biarkan mendideh.
5. Masukkan mee & perencah dan biarkan mendideh.
6. Masukkan pula sayuran dan kacau rata. Jika nampak seakan kering..tambahkan sikit air panas.
7. Bila nampak sayur layu bolihlah angkat kedalam pinggan.
8. Taburkan hirisan lada merah dan daun sup. Susunkan hirisan timun ditepi pinggan.
9. Hidangkan bersama air jus oren.
MEE TOMYAM SEGERA
Bahan:
3 bungkus mi segera perisa tomyam
100 gm isi ayam
100 gm udang
100 gm sotong
100 gm bunga kobis
1 biji tomato (dibelah 4)
1 biji bawang besar (dihiris)
2 batang serai (diketuk)
8 biji cili padi (diketuk)
1 ulas bawang putih (diketuk)
1 sudu besar pes tomyam
3 helai daun limau purut (koyakkan)
2 biji limau nipis (ambil jus)
Air & garam secukupnya
1 pokok daun ketumbar (cincang)
Minyak masak
Cara membuat
1. Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali.
2. Tumiskan bawang putih hingga garing.
3. Masukkan air, daging, serai & cili padi.
4. Masak hingga daging lembut.
5. Kemudian masukkan udang, sotong, kobis bunga, tomato, bawang besar & pes tomyam.
6. Apabila mendidih, masukkan daun limau purut, garam & air limau nipis.
7. Akhir sekali, masukkan mi & masak selama 3 minit.
MEE/BIHUN GORENG HAILAM
Bahan:
600 gm mee atau bihun [rendamkan sehingga lembut]
200 gm isi ayam [potong nipis dan kecil]
100 gm sotong [potong kecil]
100 gm udang [bersihkan]
200 gm kubis [racik halus]
100 gm carrot [racik halus]
100 gm taugeh [bersihkan]
100 gm daun kucai [potong pendek]
1 s/b lada hitam[tumbuk]
4 ulas bawang putih [tumbuk]
3 s/b minyak masak
2 s/b besar kicap cair
1/2 cawan air
Hiasan
2 biji cili merah [racik halus]
2 keping tahu goreng [potong kecil]
3 batang daun saderi ]
3 batang daun bawang ] racikkan
3 biji telur [ buatkan dadar dan potong kecil]
Garam secukup rasa
Cara membuat
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan lada hitam sehingga wangi.
2. Masukkan isi ayam, sotong dan udang dan Kacau rata.
3. Bila sudah masak, masukkan bihun, air dan kicap. Gaulkan rata dan biarkan masak.
4. Masukkan sayuran yg dipotong. Gaulkan rata. Rasakan masinnya.
5. Bila telah sayur telah layu dan masak boleh diangkat dan hidangkan dalam pinggan besar.
6. Hiaskan dengan bahan hiasa yg telah disediakan.
LAKSA ASAM
bahan
1 kg ikan kembung, direbus dan diambil isinya lalu dikisar halus
1 bungkus laksa kering, direndam sehingga lembut lalu direbus sehingga empuk ketepikan
8 keping asam gelugur
1 kuntum bunga kantan
1 tangkai daun kesum
10 biji limau kesturi, dibelah dua & buang biji
5 mangkuk air rebusan ikan
Garam secukup rasa
Bahan A (Dikisar halus):
2 biji bawang besar
5 cm belacan
10 tangkai cili kering yang direbus
Bahan (Dihiris nipis):
1 bawang timun
2 biji bawang besar
1/2 biji nanas
1 pokok daun salad
2 kuntum bunga kantan
2 biji cili merah
Cara membuat
Masukkan ke dalam periuk bahan A, isi ikan, air rebusan ikan, asam gelugur, daun kesum, bunga kantan dan masak sehingga mendidih, tambahkan garam secukupnya.
Cara menghidang:
Masukkan laksa ke dalam mangkuk dan hias dengan timun, bawang, cili, nanas serta limau kesturi. Apabila hendak makan, tuang kuah laksa ke atasnya.
BIHUN GORENG CILIAPI
Bahan-Bahan:
600 gm bihun [rendamkan lembut dan toskan]
250 gm udang segar [buangkan kulit]
100 gm isi ayam [hiris nipis]
200 gm tauge
250 gm kucai
1 batang carrot [potong halus saperti batang mancis]
3 keping tahu [gorengkan dan hiriskan nipis]
2 biji limau nipis
3 s/b minyak
daun sup dan daun bawang [racik untuk hiasan]
garam
air
bahan mesin/tumbuk
10 biji ciliapi
6 biji cili merah
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
cara
1. Panaskan minya dan tumiskan bahan mesin sehinggan wangi.
2. Masukan isi ayam dan kacau rata.
3. Bila nampak masak masukkan udang, garam dan air. Kacau rata.
4. Masukkan carrot dan bihun. Kacau rata sehingga sebati.
5. Bila nampak bihun lembut masukkan taugeh, tahu dan kucai.
6. Gaulkan rata sehingga nampak bihun lembut. Rasakan garam.
7. Bila menghidang, taburkan hirisan racik daun bawang dan daun sup.
MEE atau BIHUN SUP
bahan
1 kilo mee kuning atau 500 gm bihun
500 gm daging
2 s/b rempah sup ADABI
4 keping tahu [gorengkan dan hiris nipis]
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang
3 cili merah ] hiriskan halus
5 biji cili api ]
bawang goreng
5 biji limau kasturi [belah 2 dan buangkan biji]
4 biji telur rebus [belah 2]..jika suka
minyak untuk menumis
garam
1 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
bahan tumbuk
2 cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 s/k lada hitam
cara
1. Celurkan mee kuning atau Rendamkam bihun sehingga lembut dan celurkan. Toskan.
2. Daging direbuskan dengan bunga lawang, bunga cengkih . kulit kayu manis dan buah pelaga sehingga lembut. Keluarkan daging dan hiris nipis dan kecil.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi.
4. Masukkan rempah sup yg telah dibancuh ngan sikit ait dan kacau sehingga naik minyak.
5. Masukkan semula air rebusan sup dan biarkan reneh sehingga mendideh. Masukkan garam.
6. Untuk menghidang, masukkan bihun atau mee dalam mangkuk dan tuangkan sup. Taburkan bawang goreng, hirisan daun sup & bawang, telur rebus, daging hiris dan limau kasturi.
LAKSAM TERENGGANU
BAHAN....
1/2 kg ikan..kembung/selayang...bakar dan ambil isi
3 cawan santan ( 1 biji kelapa)
3 ulas bawang kecil
1 hiris halia
1 sudu besar lada hitam....tumbuk
garam secukupnya
ULAMAN...
Taugeh.....buangkan akar
kacang panjang
kobis
kacang botol
Daun kesum
bunga kantan
timun
Semuanya di mayang/racik/hiris halus
SAMBAL....
Cili api ]
Cili merah/hidup ] ditumbuk saperti sambal belacan biasa
Belacan ]
Air limau kasturi/limau nipis
Bahan penting.....Laksanya...macam kuetiauw tu...(selalunya k.Liza beli siap dan balik buat kuah kat rumah jer....belum tamat belajar buat laksanya lagi...)
CARA:
1. Masukkan semua bahan dalam periuk dan renehkan perlahan-lahan sampai mendideh.
2. Rasakan masinnya.
3. Hidang bersama ulaman yang telah dimayang/hiris halus.
4. Sediakan juga sambal belacan limau kasturi atau limau nipis.
MAKARONI GORENG
Bahan A:
1 cawan daging cincang Ramly tu atau ayam cincang
1 tin cendawan butang.. hiris /potong 2
1 biji cili hijau benggala/capsicum [potong dadu]
1 biji cili merah caksicum [potong dadu]
1 batang carrot [potong dadu]
2 biji tomato [potong dadu]
3 sudu tomato sos
garam
bahan tumis;
1 labu bawang besar...........potong dadu
2 ulas bawang putih............potong dadu
cili mesin...kalau nak pedas
2 sudu minyak masak
Cara memasak
1. Panaskan minyak, masukkan bahan tumis.Biarkan wangi dan garing.
2. Masukkan bahan A dan makaroni dan gaul rata.
3. Rasa garam dan hidangkan.
4. Hiaskan dengan hirisan daun pasli...jika suka
MEE GORENG MAMAK
Bahan
500 gm mee kuning
100 gm daging )
100 gm fish cake ) hiris nipis
100 gm fish ball )
4 keping kueh cucur udang )
1 cawan taugeh
1 mangkuk sawi ----potong kecil
3 sudu cili mesin.....nak pedas bubuhlah lebih
1 sudu rempah kari
3 sudu kicap pekat
2 sudu minyak masak
1 labu bawang besar ---cincang halus
3 biji telur ayam
3 biji cili hijau -------hiris nipis
Cara.
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang dan cili & rempah dan biarkan garing dan wangi.
2. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan pula fish cake, fish ball dan kueh cucur udang. Biar sebentar.
3.Masukkan kicap dan mee. Kacau rata.
4. Masukkan taugeh dan sawi.
5. Ketepikan mee dan pecahkan telur di tengah-tengah kuali. Biarkan telur tu masak sikit barulah dikacau dan gaul rata.
6. Masakkan mee agak kering.
7. Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan dengan hirisan cili hijau.
MEE KARI
1 kg mee kuning ...]
1/2 kg taugeh..........]dicelur skit
4 keping Tahu....digoreng dan dihiriskan nipis
1 pokok Daun bawang & daun sup....hiris halus
3 biji Cili merah ...........hiris nips
3 biji Limau kasturi/limau nipis.....potong kecil
Bawang goreng.... secukupnya
Bahan Kuah:
1/2 kg ayam...potong kecil
200 gm udang
1 paket chicken ball
1 paket fish cake...potong nipis
2 sudu besar cili mesin
3 sudu rempah kari dibancuh dgn skit air asam jawa
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
2 batang serai
1 inci halia.................]
1/2 inci lengkuas........]
5 ulas bawang kecil.....]dimesinkan
2 ulas bawang putih....]
Cara Memasak Kuah:
1. Tumiskan bahan yang dimesin sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan ayam.. fish cake..dan chicken ball dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete