amuan
1) Kacang dal (100g)
2) Ayam - dipotong kecil (100g)
3) Bawang putih (2 ulas)
4) Bawang merah (2 ulas)
5) Halia (1 cm)
6) Rempah kari daging (2 sudu besar)
7) Santan cair (6 cawan)
8) Bawang besar - dibelah empat (1/2 labu)
9) Serai - diketuk (1 batang)
10) Kacang panjang - dipotong (2 batang)
11) Terung bulat (1 biji)
12) Jagung muda (4 biji)
13) Tomato - dipotong empat (1/2 biji)
14) Lobak putih
15) Kacang bendi (4 biji)
16) Lobak merah (sedikit)
17) Ubi kentang - dipotong dadu (1 biji)
18) Cili hijau (3 biji)
19) Gula (sedikit)
20) Garam (sedikit)
21) Minyak untuk menumis
Cara Penyediaan
Masukkan kacang dal, 4 cawan air, 1 ulas bawang putih, dan 1 hiris halia ke dalam periuk.
Tutup periuk dan biar mendidih hingga kacang dal lembut.
Hiris halus 1 ulas bawang putih, 2 ulas bawang merah dan 1 hiris halia.
Di dalam periuk, tumis bawang putih hingga wangi, diikuti dengan bawang merah dan halia.
Apabila bawang merah layu, masukkan rempah kari (dicairkan dengan sedikit air) dan kacau hingga pecah minyak.
Masukkan gula dan ayam. Kacau hingga pecah minyak dan biar sebentar.
Bila kacang dal lembut, masukkan ke dalam periuk tadi, kacau sebentar dan biar mendidih.
Masukkan garam, ubi kentang, jagung muda, terung, lobak putih, bendi, serai, tomato, cili hijau, kacang panjang, lobak merah, bawang besar, dan santan.
Kacau seketika dan biar mendidih hingga kuah pekat dan bahan-bahan empuk.
No comments:
Post a Comment