KUEH LAPIS KOKO
Bahan-bahan A:
2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad
3/4 cawan gula
4 cawan santan
1 s/k garam
1/2 cawan jagung ]
1/2 air ] mesinkan
1 s/b serbuk koko ] bancuhkan dan tapis
1/2 cawan air suam ]
Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan jagung dalam 1 bahagian adunan dan campuran koko dalam 1 adunan lagi.
4. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
5. Masukkan 1 senduk adunan koko dan kukus selama 5 minit.
6. Lapiskan 1 senduk adunan jagung dan kukus semula selama 5 minit.
7. Lapiskan adunan kok dan jagung berselang seli sehingga adunan habis.
8. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
TAPAI PULUT
bahan
1 kilo beras pulut [basuh dan toskan]
1 biji ragi [hancurkan dan ayakkan]
daun pisang atau daun getah atau daun jambu laut[hanya ada kat terengganu kot]
lidi untuk sepitkan daun
500 ml air untuk renjis/siramkan pada pulut
cara:
1. Masukkan pulut dalam periuk kukusan dan kukuskan pulut sehingga naik wap. Keluarkan pulut dan siramkan ngan air dan gaulkan rata. Kemudian kukus semula sehingga naik wap lagi.
2. Keluarkan pulut dan masukkan dalam talam [dulang] dan selerakkan pulut.
3. Biarkan pulut sejuk.
4. Taburkan rata2 ragi yg telah diayakkan tadi.
5. Gaulkan rata dan biarkan sebentar.
6. Bersihkan dan lapkan daun2.
7. Kepalkan pulut sebesar bebola ikan dan masukkan dalam daun.
8. Klipkan dengan lidi dan masukkan dalam bekas.
9. Simpan bekas tu selama 24 jam baru lah dimakan.
NOTA: Sekiranya susah nak dapatkan daun..boleh juga kepalkan pulut tu dan susunkan berselangseli dalam bekas kaca. Tutupkan dan simpan selama 24 jam juga
JEMPUT-JEMPUT ROTI IKAN BILIS
Bahan
4 keping roti ] rendamkan dan mesinkan
2 cawan air panas ]
2 cawan tepung gandu,
1/2 cawan daun kucai [ potong pendek]
garam
minyak untuk menggoreng
bahan mesin
1 labu bawang besar
2 biji cili merah
1/2 cawan ikan bilis
1 biji telur
Cara
1. Gaulkan semua bahan kecuali minyak supaya sebati.
2. Biarkan dalam 1/2 jam.
3. Panaskan minyak dan gorengkan saperti gorengan jemput2 biasa.
4. Hidangkan bersama cili sos atau kuah kacang.
KUEH LOMPANG
Bahan:
2 cawan tepung beras
3 1/2 cawan air gula merah (secukup manis) ..panas skit
1/2 cawan air biasa ]
1/2 sudu kecil kapur ] bancuh dan tapis
Kelapa muda diparut gaul dgn sikit garam
Cara:
1. Bancuhkan tepung dgn air kapur yg ditapis.
2. Tuangkan air gula yang suam dan kacau rata.
3. Panaskan cawan kecil dalam kukusan.
4. Tapiskan adunan kedalan teko untuk memudahkan dituangkan kedlam acuan kecil.
5. Kukuskan kueh selama 15 minit.
6. Sejukkan kueh.
7. Cungkilkan perlahan dan masukkan kelapa parut .
KUEH LOMPANG BERLAUK
Bahan:
2 cawan tepung beras
4 cawan santan ..panas skit
1/2 sudu kecil air kapur [tapiskan]
1 s/k garam
Cara:
1. Bancuhkan semua bahan dan tapiskan
2. Panaskan cawan kecil dalam kukusan.
3. Masukkan adunan kedalan teko untuk memudahkan dituangkan kedlam acuan kecil.
5. Kukuskan kueh selama 15 minit.
6. Sejukkan kueh.
7. Cungkilkan perlahan dan masukkan inti.
Bahan Inti
1 cawan daging/ayam kisar
1 labu bawang besar ..potong dadu kecil
1 ulas bawng putih....cincang halus
1 s/b rempah kurma
1 s/b minyak utk tumis
garam
Hiasan [mayang halus]
daun bawang
cili merah
Cara masak inti
1. Tumiskan bawang dan rempah sehingga wangi.
2. Masukkan daging/ayam & garam dan biarkan mendideh dan kering.
3. Bila telah kering..angkat dan sejukkan.
4. Masukkan inti kedalam kueh lompang dan hidangkan.
NOTA...
boleh juga gunakan serunding daging atau serunding ikan...
KUEH LEPAT JAGUNG
Bahan
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
3 cawan santan
2 tongkol jagung dihiris
1 s.k garam
daun pisang [dilayurkan dn potong kecil]
Cara
1. Campurkan semua bahan kecuali jagung dan tapiskan.
2. Masukkan jagung dan kacau rata.
3. Kacau/Masakkan adunan sehingga kental.
4. Panaskan kukusan.
5. Ambil sesudu adunan dan letakkan atas daun pisang dan lipat.
6. Masukkan dlam loyang kukusan dan kukuskan selama 15 minit.
7. Sejukkan dan hidangkan.
KUEH SERIMUKA PELANGI
Bahan-bahan:
Lapisan Bawah
2 cawan pulut [rendamkan 3 jam]
2 cawan santan cair
1 s/k garam
Lapisan Pelangi
4 cawan santan pekat
1 biji telur
1/2 cawan gula
1/2 cawan tepung kastad
1/2 cawan tepung gandum
sedikit garam
pewarna
kuning..hijau..merah ..coklat paste
Cara
1. Masukkan semua bahan bawah dalam loyang dan kukuskan.
2. Bila telah masak, tekankan dalam loyang sehingga mampat.
3. Bancuhkan semua bahan lapisan pelangi kecuali pewarna dan tapiskan.
4. Bahgaikan adunan lapisan pelangi kepada 4 mangkuk
5. Masukkan setiap mangkuk dengan 1 warna.
6. Kukus semula pulut yg telah dimanpatkan.
7. Lapiskan dengan warna hijau dan kukus selama 10 minit dengan api perlahan.
8. Buat lapisana seterusnya sehingga habis.
9. Bila telah habis semua adunan sejukkan betui2 [dalam 4 jam] baru dipotongkan.
10. Hidangkan untuk minum petang.
SERIMUKA DURIAN
Lapisan Bawah
2 cawan pulut
2 1/2 cawan santan cair + sikit garam
Caranya
1. Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
2. Minyakkan sikit loyang lain dan tekankan pulut yang telah masak tadi.
3. Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Lapisan Atas
4 cawan santan pekat
1 cawan gula tebu/perang [brown sugar]
1 cawan durian
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung atau tepung kastad
1 s/b gula pasir
1 s/k garam
Caranya
1. Masukkan santan, gula dan durian dalam blender dan kisarkan.
2. Masukkan bahan kisar kedalam mangkuk.
3. Ayakkan tepung gandum dan tepung jagung atau tepung kastad kedalam mangkuk santan.
4. Masukkan gula dan garam. Kacau rata.
5. Panaskan bahan lapisan bawah dalam kuali non-stik [jika ada] sebentar.
6. Tuangkan adunan keatas pulut dan kukus lagi selama 30 minit dengan api sederhana.
7. Bila telah masak, sejukkan betui2 [dalam 4 -5 jam] baru dipotong dan hidangkan.
KUEH TALAM JAGUNG
Bahan Lapisan Bawah
1 cawan jagung cream
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung kastad
2 cawan santan
1/2 cawan gula
Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
2 cawan santan pekat
1 s/k garam
Cara
1. Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati.
2. Masukkan dalam loyang yg telah disapukan sikit minyak.
3. Kukuskan selama 30 minit.
4. Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.
5. Kacau sekejap [10 minit] diatas api yg laing kecil.
6. Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakarkan sikit dan tuangkan perlahan2 adunan lapisan atas.
7. Kukuskan selama 20 minit.
8. Sejukkan betul2 barulah dipotong.
KUEH LOMPAT TIKAM
Bahan Lapisan Hijau
1 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
3 cawan santan cair
1/2 cawan jus pandan + pewarna hijau
1 s/k air kapur
secubit garam
Cara
1. Panaskan kukusan dan sapu minyak pada loyang.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
3. Masakkan adunan diatas api sebentar dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 15 minit.
4. Bila dah masak cakarkan sikit permukaan kueh supaya memudahkan bahagian lapisan santan melekat.
Bahan Lapisan Putih
1.5 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
4 cawan santan pekat
1 s/k garam
Cara
1. Campurkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan bahan kueh ini sekejap diatas api.
3. Tuangkan adunan diatas lapisan hijau.
4. Kukuskan selama 15 minit dan sejukkan
5. Bila dah sejuk potong kueh dan hidangkan dengan air gula merah.
Air Gula Merah
Bahan
1 cawan gula merah
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan [ koyakkan]
Cara
1. Masakkan semua abhan sehingga mendideh.
2. Tapiskan dan hidangkan bersama kueh lompat tikam.
WAJIK
Bahan:
7 pot beras pulut,,rendam 5 jam..kukus
1 kg gula pasir
1/2 kg gula merah
4 biji kelapa parut..perah tanpa air( 4 cawan + secubit garam)
daun pandan...simpul
Cara:
1. Gula merah dan gula pasir dimasakkan ngan 1 cawan air dan daun pandan..tapiskan
2. Masakkan dengan santan sehingga pekat.
3. Masukkan pulut dan kacau rata sehingga sebati dan berkilat.
4. Masukkan dalam loyang dan sejukkan baru potong dan hidangkan.
BUBUR SUM-SUM
Bahan
1.5 cawan tepung beras
1 s/b tepung jagung
4 cawan santan [1/2 biji kelapa]
1/2 s/k garam
Cara.
1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan dan tapiskan dalam periuk atau non-stik wok.
3. Kacaukan adunan sebentar dan tuangkan dalam loyang yg telah disapukan minyak.
4. Kukuskan selama 5 minit.
5. Tutup api dan sejukkan.
6. Potong dan hidangkan bersama air gula merah.
AIR GULA MERAH
Bahan
1 cawan gula merah
1 cawan gula biasa
2 cawan air
1 helai daun pandan simpulkan
Cara.
1. Panaskan semua bahan sehinggan mendideh.
2. Tapiskan dan sejukkan.
KUEH TALAM CENDUL
Bahan Lapisan Bawah
1 cawan cendul
1 cawan tepung beras
3 s/b tepung jagung
secubit garam
2 cawan santan cair
Cara
1. Panaskan kukusan.
2. Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang yg telah disapukan minyak.
3. Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
4. Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.
Bahan Atas
1 cawan tepung beras
3 s/b gula merah
3 s/b gula pasir
2 cawan santan pekat
1 s/k garam
Cara
1. Gaulkan semua bahan supaya sebati dan rata.
2. Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
3. Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
4. Kukuskan lagi 20 minit.
5. Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan.
PUDING ROTI LAICI
Bahan
1 buku roti saiz kecil [450gm kot]
1 tin susu cair
1 tin air
1 tin buah laici
1/2 cawan gula halus/ gula kastor
2 biji telur
2 s/b tepung jagung
Sos Caramel [ masakkan sampai pekat]
1 cawan gula perang [brown sugar]
1/2 cawan air
Cara.
1. Koyakkan isi buah laici dan roti pada saiz kecil.
2. Campurkan semua bahan cecair dan rendamkan semua bahan selama 1 jam.
3. Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam
4. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
5. Hidangkan dengan sos caramel.
KUEH LAPIS BARLI
Bahan A:
1 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad
1 cawan gula
2 cawan santan
1 s/k garam
Bahan B
1/2 cawan barli rebus
1/2 cawan air
Bahan C
1/2 cawan air
Pewarna merah
Cara
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Campurkan bahan B dalam 1 bahagian dan kacau rata..
4. I Bahagian lagi di campurkan ½ cawan air dan gaulkan rata.
5. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yg perlu digunakan.
6. Lapiskan adunan dengan 1 senduk adunan bahan B dan kukuskan selama 10 minit.
7. Lapiskan pula 1 senduk adunan bahan C selama 8 minit.
8. Ulangkan proses melapis sehingga bahan semuanya habis.
9. Sejukkan sebelum dipotong dan hidangkan.
KUEH LAPIS KELADI
Bahan A:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung jagung
3/4 cawan gula
3 cawan santan
1 s/k garam
Bahan B
1/2 cawan air
1 s/b pes keladi
pewarna purple
Bahan C
1/2 cawan keladi parut
1/2 cawan air
Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan bahan B dalam 1 bahagian.
4. Masukkan bahan C dalam 1 bahagian.
5. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
6. Masukkan 1 cawan adunan bahan B dan kukus selama 5 minit.
7. Lapiskan 1 cawan adunan bahan C dan kukus semula selama 15 minit.
8. Lapiskan adunan bahan B dan adunan bahan C berselang seli sehingga adunan habis.
9. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
APAM aka MUFFIN PISANG COKLAT
Bahan A [Ayakkan]
2 cawan tepung gandum
2 s/b cawan serbuk koko
1 s/k soda bikarbonat
1 s/k baking powder
Sedikir garam
Bahan B
1 cawan pisang emas/berangan lecek
1 cawan minyak
11/2 cawan gula perang
2 biji telur [pukul sedikit ngan garfu]
Cara
1. Ayakkan bahan A dan masukkan dalam mangkuk.
2. Masukkan bahan B dan kacau rata.
3. Masukkan dalam acuan kecil atau loyang.
4. Kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak.
PUDING ROTI COKLAT
Bahan
1 buku roti [kecil]
1 liter susu coklat kotak [DUTCH LADY]
3 s/b gula perang [brown sugar]
2 biji telur [pukul dgn garfu]
1 s/b butter cair
1 s/t esen vanilla
50 g coklat rice
hiasan..coklat cair
Cara
1. Koyakkan roti pada saiz kecil.
2. Gaulkan susu dengan butter cair, gula dan telur supaya adunan rata.
3. Masukkan roti dan rendamkan selama 1 jam.
4. Sapukan butter pada loyang yg nak digunakan.
5. Gaulkan coklat rice supaya adunan nampak berbintik2.
6. Masukkan dalam loyang dan bakar pada suhu 180'C selama 1 jam.
7. Sejukkan dan hiasakan dengan cream coklat.
8. Potong kecil dan hidangkan.
KUEH TALAM PANDAN
Bahan Lapisan Bawah
1 caw tepung beras
1 s/b tepung jagung
3 cawan santan
sket jus pandan & pewarna hijau
Cara
1. Gaul semua bahan, masukkan dalam periuk dan kacau sebentar saja atas api.
2. Masukkan dalamloyang yg telah disapukan minyak dan kukus sehingga masak [30 minit]
Bahan Lapisan Atas
1 cawan tepung beras
2 cawan santan + sket garam
Cara
1. Gaul semua bahan dan tapiskan. Panaskan sikit atas api. Kacau rata sekejap saja.
2. Tuangkan perlahan2 keatas lapisan bawah.
3. Kukus sehingga masak [20 minit].
4. Sejukkan dahulu baru dipotong.
KUEH LAPIS PANDAN
Bahan-bahan A:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung jagung
3/4 cawan gula
3 cawan santan
1 s/k garam
1/2 cawan jus pandan
pewarna hijau
1/2 cawan air
Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan pewarna hijau dan jus pandan dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
4. Tambahkan 1/2 cawan air dalam adunan putih supaya kecairan nya sama dengan warna hijau.
5. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
6. Masukkan 1 senduk adunan hijau dan kukus selama 5 minit.
7. Lapiskan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus semula selama 5 minit. 8.Lapiskan adunan hijau dan asal/putih berselang seli sehingga adunan habis.
9. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
KUEH LAPIS CENDUL
Bahan-bahan A:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung jagung
1/2 cawan gula
3 cawan santan
1 s/k garam
1/2 cawan air gula merah [larutkan 1/2 cawan air panas + 3 s/b gula merah]
1 cawan cendul
1/2 cawan air
Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan air gula merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
4. Tambahkan cendul dan 1/2 cawan air dalam adunan putih supaya kecairan nya sama dengan adunan gula merah tadi..
5. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
6. Bahagikan setiap adunan sama banyak. Jadikan gula merah 2 bekas dan adunan cendul juga 2 bekas.
7. Masukkan 1 bekas bahagian adunan cendul dan kukus selama 5 minit.
8. Lapiskan 1 bekas bahagian adunan gula merah dan kukus semula selama 5 minit.
9. Lapiskan lagi dengan 1 bekas bahagian adunan cendul dan kukus lagi 5 minit.
10. Lapiskan lagi dengan 1 bekas adunan gula merah dan kukuskan semula selama 10 minit..
11. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
TRIFFLES
Bahan-Bahan:
1 bungkus kek swiss roll
1 kotak agar-agar segera (Lady's Choice) - perisa strawberry
1 tin fruit cocktail
2 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula
3 cawan susu segar
Cara:
1. Campurkan tepung kastard, gula dan susu dan masak sehingga menggelegak dan kepekatan. angkat dan biar sejuk.
2. Potongkan kek swill roll dan susun ke dalam bekas [kalau nak cantik..masukkan dlam bekas kaca..nanti nampak lapisan triffle ni] sehingga penuh.
3. Kemudian ambil sedikit jus buah cocktail dan tuangkan keatas kek tadi.
4. Tuangkan kastard tadi keatas kesemua kek sehingga rata.
5. Taburkan buah cocktail keatas kastard tersebut.
6. Bancuh agar-agar segera mengikut arahan yang telah disediakan dan tuangkan keatas buah cocktail tadi.
7. Masukkan ke dalam peti sejuk.
PUDING JAGUNG RASBERI
Bahan Puding
1 cawan susu cair
1 cawan jagung cream
1 cawan gula
1 cawan tepung kastad
1 cawan tepung jagung
5 cawan air
Bahan Agar
1 kotak agar2 Lady's Choice perisa Rasberi/Srawberry
buah2 koktel dalam tin
Cara
1. Masukkan semua bahan puding dan kacau dalam kuali diaats api sehingga nampak masak.
2. Masukkan dalam cawan berkaki atau acuan puding kaca.
3. Masakkan adunan agar2 mengikut arahan di kotak dan tuangkan atas puding.
4. Masukkan buah2 koktel dalam tin dan sejukkan.
5. Hidangkan sejuk.
ROTI JOHN
Bahan-bahan:
Beberapa biji roti hot-dog...belah saperti nak masak hot-dog
Hirisan timun atau salad hijau
sos cili
mayonis
1 tin kecil sardin ........hancurkan isinya
1 labu bawang besar...potong dadu kecil
3 biji bili merah...........cincang halus
2 biji telur..................pukul skit
garam secukupnya
Cara:
1. Gaul rata semua bahan.
2. Sapukan skit minyak dalam kuali leper (lebih elok gunakan kuali tak lekat) dan sendukkan adunan sadin dan tutupkan dengan roti hot-dog yg dah dibelah tadi.
3. Biarkan garing skit dan angkat.
4. Masukkan hirisan timun atau salad dan sos cili & mayonis
5. Hidangkan semasa panas /suam.
BINGKA JAGUNG
bahan
500 gm santan + 1 s/k garam
3 biji telur
200 gm tepung gandum
100 gm gula
50 gm butter/majerin
2 s/b tepung kastad
1/2 tin jagung creamy
bijan goreng [jika suka]
Cara
1. Semua bahan digaulkan dan kacau rata.
2. Masakkan sebentar atas api.
3. Masukkan dalam loyang yg telah disapukan majerin dan bakar dalam oven 180'C selama 1 jam [sehingga masak].
4. Taburkan bijan goreng apabila nampak nak masak [selepasa 40 minit bakar]
5. Sejukkan betul2 sebelum dipotong dan hidangkan.
NOTA:
kalau nampak macam pucat jer adunan ni bolehlah bubuhkan pewarna kuning sikit supaya dia nampak cun sikit...
SERIMUKA PULUT HITAM
Lapisan Bawah:
1 cawan pulut putih
1 cawan pulut hitam
3 cawan santan cair
1 s/k garam
Cara
1. Rendamkan pulut berasingan selama 3 jam
2. Gaulkan semua bahan dan masukkan dalam loyang
3. Kukuskan sehingga masak.
4. Minyakkan sikit loyang lain dan tekankan pulut yang telah masak tadi.
5. Kukuskan semula dan Gariskan pulut serta tuangkan adunan bahagian atas.
Lapisan Atas:
3 cawan santan pekat + jus pandan + warna hijau
3/4 cawan gula
1/2 cawan tepung gandum
1 s/bsar tepung kastad
2 biji telur
1 s/t garam
cara
1. Gaul rata semua bahan dan tapis.
2. Tuangkan perlahan-lahan atas pulut tadi.
3. Kukuskan lebih kurang 1/2 jam.
4. Sejukkan dahulu baru potong
LEMPENG TUNA
bahan
1 tin tuna/sardin kecil
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 cawan susu segar
3 s/b mentega cir
1 s/k baking powder
1 batang carrot kecil [parut]
1 biji cili merah[cincang]
1 biji cili hijau [cincang]
2 tangkai bdaun bawang [racik]
garam
cara
1. Cincangkan/hancurkan tuna atau sardin.
2. Masukkan semua dalam mangkuk besar dan gaulkan rata.
3. Panaskan kuali non-stik leper dengan api yg perlahan
4. Ratakan sedikit minyak dan masukkan adunan.
5. Bila sudah nampak masak terbalikan sebelah yg lain.
6. Bila kedua belah nampak masak boleh angkat dan hidangkan.
PENKEK SAVORI BERINTI AYAM
Bahan penkek
3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan tepung naik sendiri
250 ml susu segar
2 biji telur [pukul]
1 s/b mentega [cairkan]
Cara
1. Ayak semua tepung dan masukkan susu dan telur kedalammnya.
2. Kacau sebati supaya tidak bergentil.
3. Masukkan mentega cair dan kacau sebati.
4. Biarkan adunan selama 1/2 jam.
5. Masukkan 1 senduk adunan dalam non-stik pan dan masakkan sehingga kekuningan.
6. Balikkan adunan dan masak sehingga kekuningan lagi.
7.Angkat dan letakkan inti ayam dan gulungkan atau lipatkan dua.
INTI AYAM
Bahan
100 gm isi ayam [potong dadu kecil]
1 labu bawang besar [cincang]
1/2 cawan cewndawan butang [potong 4]
20 gm Sup Krim Cendawan MAGGI ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 s/b carrot [potong dadu kecil]
1 s/b kacang peas
1 s/b minyak
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang dan ayam selama 3 minit.
2. Masukkan cendawan dan capuran sup MAGGI dan kacau sehingga mendideh.
3. Masukkan carrot dan kacang peas. Kacau rata dan masakkan sehingga pekat.
4. Angkat dan gulungkan/lipatkan dalam penkek.
HONEY BANANA PANCAKE
bahan
8 biji pisang berangan [lecekkan hancur]
1 s/k garam
1 s/b gula
2 s/b susu tepung
1 biji telur
1 cawan tepung gandum ]
1 s/k soda bikarbonat ] ayakkan
sedikit majerin
cara
1. Gaulkan pisang dengan garam, gula dan telur. Kacau rata.
2. Masukkan susu tepung dan juga tepung gandum dan soda bikarnonat yg telah diayakkan.. Gaulkan rata.
3. Panaskan pan non-stik dengan api paling minumum.
4. Lenserkan dengan majerin sikit dan letakkan 1 senduk adunan dan ratakan sikit.
5. Tutupkan non-stik pan dan terbalikkan bila nampak kekuningan.
6. Terbalikkan adunan supaya masak kedua belah.
7. Angkat dan hidangkan bersama dengan madu.
PANKEK JAGUNG PEDAS
Bahan
1 cawan jagung dalam tin
15 ekor udang medium size [nak potong kecil pun OK]
2 cawan tepung ]
1 s/k soda bikarbonat ] diayakkan
daun kucai/daun bawang [potong pendek]
1 batang kecil carrot [parut]
1 labu bawang besar ]
2 biji cili merah ] blend
1 biji telur ]
3 cawan air ]
minyak untuk lenserkan non-stik pan
Cara.
1. Gaukan semua bahan supaya sebati.
2. Panaskan non-stik pan dan lenserkan dengan sikit minyak.
3. Letakkan 1 senduk adunan dalam pan dan tudungkan dengan tudungnya.
4. Masakkan dengan api paling minumum dan terbalikkan bila nampak kekuningan.
5. Angkat dan hidangkan dengan cili sos.
PANCAKE KELAPA MUDA
Bahan
1 cawan kelapa muda
1 cawan air kelapa muda [jika ada]
2 cawan tepung gandum
1 s/k soda bikarbonat
1 biji telur [pukulkan]
1/2 s/k garam
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan air suam
1 s/b gula
majerin untuk lenserkan pan
Cara
1. Gaulkan rata semua bahan. Buatkan agak cair. Sekiranya pekat sangat, boleh tambahkan sikit air.
2. Panaskan non-stik pan dan lenserkan sedikit majerin.
3. Letakkan 1 senduk adunan dan tutupkan pan dengan tudung [buatkan bentuk kecil..nampak comel]
4. Masakkan dgn gunakan api paling minumum.
5. Terbalikkan pancake dan bila nampak telah kuning keemasan boleh diangkat.
6. Hidangkan dengan gulai ayam/daging atau madu/jem/susu.
TIRAMISU
Bahan-bahan
1 biji kek span coklat [saiz kecil]
250 gm keju krim [Philapeldephia]
250 fresh cream atau whipping cream
1/2 cawan gula halus
1 cawan air nescafee
serbuk koko
Cara
1. Kek span coklat dipotong nipis 3 lapisan.
2. Letakan kek dalam bekas kaca.
3. Tuangkan 1/3 bahagian air nescafee atas kek.
4. Pukulkan keju, fresh /whipping crean dan gula sehingga gebu.
5. Tuangkan adunan keju serata kek.
6. Ulanglkan buat sehingga semua adunan habis.
7. Untuk lapisan keju yang akhir ayakkan serbuk koko diatasnya.
8. Sejukkan sejam atau lebih sebelum dihidangkan.
TAT TELUR
Bahan Kulit:
500 gm tepung gamdum
11/2 cawan majerin
1 sudu besar lemak sayur/crisco
2 sudu besar gula
1 biji telur
Cara.
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti.
2. Masukkan telur dan gaul rata.
3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat.
4. Lletakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil
(petty tin) yang sudah digriskan.
5. Cucukan dgn garfu..[hilangkan gelembung angin]
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C.
7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat.
8. Bakar semula 5 minit.
9. Sejukkan dan hidangkan.
Kastad
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air biasa
1 sudu besar tepung kastad
1/2 s/teh vanilla
sedkit pewarna kuning
Cara:
1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati.
2. Tuangkan keatas kulit tat yg telah dibakar separuh masak
AGAR-AGAR SANTAN
Bahan
1 peket agar-agar [rendamkan sehingga kembang]
5 cawan air
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
2 biji telur ayam
1 helai daun pandan
Cara
1. Masakkan agar2 dengan air dan daun pandan sehingga mendideh.
2. Masukkan gula merah dan gula pasir. Biarkan mendideh lagi.
3. Tapiskan agar kedalam periuk lain. Biarkan mendideh lagi.
4. Gaulkan telur dengan santan sehingga sebati. Tapiskan.
5. Masukkan santan dan kacau. Biarkan mendideh sekejap.
6. Angkat adunan dan tuangkan dalam acuan.
7. sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
PUDING BUAH SOS OREN/MANGGA
Bahan:
Bahan puding:
1 peket agar-agar
5 gelas air
1 tin cocktail buah [asingkan air dan buahnya]
1 tin susu cair
1 cawan gula
1 cawan tepung jagung
Cara:
1. Masak agar-agar sehingga hancur. Tapiskan.
2. Masukkan susu cair, air buah dalam tin & gula.
3. Bancuhkan tepung jagung dengan sikit air dan masukkan dalam adunan agar.
4. Susun cocktail buah ke dalam acuan.
5. Apabila agar-agar sudah masak, tuangkan kedalam acuan yang mengandungi
buah-buahan cocktail tadi.
6. Biarkan sejuk dan simpan ke dalam peti sejuk.
Bahan untuk sos Oren/Mangga
3 biji buah oren sunkis atau mangga masak
3 cawan yogurt perasa oren atau mangga
1 liter jus oren atau mangga [dalam kotak]
Cara:
1. Buangkan kulit oren atau mangga dan potong kecil.
2. Masukkan semua bahan dlam blender dan mesinkan.
3. Masukkan dalam mangkuk dan sejukan.
4. Bila nak menghidangkan..keluarkan puding dan masukkan dalam mangkuk yg berisi sos ini.
PUDING MARBLE
Bahan:
1 peket agar-agar [rendamkan sebelum merebusnya]
6 mug air
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastad
1 s/b serbuk koko [bancuh ngan 1 s/b air suam]
Cara
1. Rebuskan agar dengan air sehingga hancur.
2. Masukkan gula. Bila mendideh tapiskan.
3. Bancuhkan susu cair dan tepung kastad dan tapiskan.
4. Masukkan bancuhan kastad dan kacau sehingga agak pekat.
5. Asingkan sebahagian dan masukkan bancuhan serbuk koko dan masakkan sehingga agak pekat.
6. Sendukkan adunan coklat kedalam acuan.
7. Lapiskan [sendukkan] adunan putih [kastad saja] keatas adunan coklat tadi. Biarkan keras sekejap.
8. Buatkan [lapiskan] sehingga semua adunan habis].
NOTA:
Bila nak lapiskan adunan puding ni..
panaskan adunan sambil mengacau supaya puding ini cair sikit..
sebab bila puding terbiar dalam periuk dia akan membeku dan kental...
nanti adunan/lapisan puding tidak cantik...
PUDING NENAS
Bahan:
Bahan puding:
1 peket agar-agar
6 mug air
1 tin buah nenas gelang [asingkan air dan buahnya]
1 tin susu cair
1 1/2 cawan gula
1 cawan tepung kastad
buah ceri merah/hijau
Cara:
1. Masak agar-agar sehingga hancur.
2. Masukkan air buah dalam tin & gula. BIla mendideh tapiskan.
3. Bancuhkan tepung jagung dengan susu cair dan tapiskan. Masukkan dalam adunan agar. Kacau sehingga agak pekat tapi tak perlu mendideh.
4. Susun buah nenas ke dalam acuan. Buatkan dua acuan. 1 untuk atas topi dan satu bekas leper sebapai bawah topi.
5. Apabila agar-agar sudah masak, tuangkan kedalam acuan yang mengandungi nenas dan buah ceri yg disusunkan tadi.
6. Biarkan sejuk dan simpan ke dalam peti sejuk.
7. Bila agar2 telah keras letakkan adunan yg leper dalam pinggan lebar dan baru letakkan adunan mangkuk yg kecil diatasnya.
PUDING KACANG MERAH SOS COKLAT
Bahan-bahan
1 bungkus agar2 [20 gram]..rendamkan
5 mug air
1 tin susu cair
1 cawan gula pasir
200 gm kacang merah [mesinkan]
1/2 cawan tepung kastad
hiasan..
1 tin fruit cocktail
SOS COKLAT
250 gm cooking coklat
1 s/b gula
1/2 cawan susu cair/whipping cream
2 s/b minyak/majerin
Cara
1. Masakkkan agar2 dan air sehingga hancur dan mendideh.
2. Masukkan gula dan tapiskan.
3. Bancuhkan tepung kastad, susu cair dan kacang merah.
4. Kacau rata dan biarkan mendideh sikit.
5. Masukkan adunan dalam acuan dan sejukkan.
6. Hidangkan besama sos coklat dan fruit cocktail.
Cara buat sos coklat
1. masukkan semua bahn kecuali minyak/majerin dalam mangkuk tahan panas dan masakkan dalam kuali berisi air..secara double boiler.
PUDING CENDUL
Bahan-bahan
1/2 paket agar2 [20 gm]
3 gelas air
1 cawan gula
1 cawan susu cair
2 cawan cendul
1 cawan gula merah
Cara
1. Rebuskan agar dengan air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula dan biarkan mendideh lagi. Tapiskan.
3. Bahagikan adunan pada 3 bahagian.
4. Bahagian 1/3 itu dipanaskan dan masukkan gula merah.
5. Kacau rata dn biarkan mendideh dan tapis.
6. Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan ekras sangat nanti adunan tidak melekat.
7. 2 bahagian lagi dipanaskan dan masukkan susu cair dan cendul.
8. Kacau rata dan tuangkan perlahan2 atas adunan gula merah dan sejukkan.
9. Hidangkan.
TAHU SUMBAT
Bahan-bahan
3 keping tahu
5 helai daun salad hijau
1/2 batang carrot kecil
1/2 batang timun kecil
minyak untuk goren tahu
Cara
1. Gorengkan tahu sehingga masak.
2. Potongkan 3 segi dan belah bahgian dalam tahu [untuk masukkan sayuran].
3. Hiris semua bahan sayur dan carrot diparut.
4. Gaulkan semua sayuran dan masukkan dalam tahu.
5. Hidangkan bersama sos cili.
Sos Cili
Bahan-bahan
5 biji cili merah
1 ulas bawang putih
1 s/b taucu [optional]
2 s/b cuka
1 s/b gula
Cara
1. Masukkan semua bahan dalam blender dan mesinkan sehingga halus.
2. Rasakan masin dan masam sos dan hidangkan bersama tahu sumbat.
KUEH LAPIS MERAH
Bahan-bahan A:
1 1/2 cawan tepung gandum
2 s/b tepung beras
2 s/b tepung kastad/jagung
3/4 cawan gula
4 cawan santan
1 s/k garam
pewarna merah
Cara:
1. Gaulkan semua bahan A dan tapiskan.
2. Bahagikan adunan pada 2 bahagian.
3. Masukkan pewarna merah dalam 1 bahagian adunan dan biarkan warna asal/putih dalam 1 bahagian lagi.
4. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang yg akan digunakan.
5. Masukkan 1 senduk adunan merah dan kukus selama 5 minit.
6. Lapiskan 1 senduk adunan asal/putih dan kukus semula selama 5 minit.
7. Lapiskan adunan merah dan asal/putih berselang seli sehingga adunan habis.
8. Sejukkan dan potong untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment