Saturday, December 18, 2010

apam rose

bahan2nya
3 cwn air*
1 cwn gula pasir*
...*masak bersama dn sejukkan (but cha wat 1cwn air msk ngan gula tu then bila gula dh dissolve cha add lg 2 cwn air sejuk coz malas nk tggu air tu sejuk)
sedikit essen rose dn perwarna pink

500 gram tepung gandum
1 packet (11g) yeast kering (add ngan sedikit gula & air suam sikit tggu sat smpi dia berbuih)

cara2nya
bila yeast td dh berbuih dn naik
dlm bekas adunan add tepung & add yeast tadi
then add air gula yg dh sejuk ..then gaul 1 hala.
addkan essen rose & pewarna
tggu lebih kurang 45 mins / 1 jam, adunan naik double bole transfer ke loyang utk dikukus..gris ler loyang ngan butter/marjerin/cooking oil
bole jgk panaskan loyang sebelum tuang adunan

pastikan air kukusan benar2 boil dn panas...
kukus hingga masak dh sejuk hidang
then mkn ngan kelapa parut putih yg dicampurkan sedikit garam...

No comments:

Post a Comment