Monday, December 27, 2010

Kuah Kacang

Bahan-bahan
2 cawan kacang tanah
1/2 cawan cili kisar
6 biji bawang merah kisar
1 biji bawang besar kisar
1 biji bawang putih kisar
3 batang serai diketuk
1/2 inci lengkuas diketuk.
2 sudu gula melaka
gula
garam
air asam jawa
2 cawan air
Minyak menumis
Cara masak
1. Panaskan minyak (gunakan minyak agak banyak) dan tumiskan bawang dan bawang putih hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak atau garing sedikit.
3. Masukkan air, serai dan lengkuas.
4. Masukkan kacang tanah yang digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan ditumbuk halus.
5. Masak sehingga kacang tanah berasa empuk. Jika airnya kering boleh ditambah lagi.
6. Setelah kacang tanah empuk, masukkan gula, garam dan air asam. Biarkan kuah elok pekatnya dan menggelagak seketika barulah diangkat.

Kuah Kacang

No comments:

Post a Comment