Tuesday, December 28, 2010

kek sarang semut

bhn:
1cwn gula
1cwn air panas
...2sudu mkn butter/marjerin
-gula di masak atas api perlahan hgga keperangan...pastu masukkn air panas perlahan2 tutup api..masukkn butter..sejukkn

bhn kek
1 cwn tepung gandum
1cwn susu pekat
4bj telo
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen

-ayak tepung dan soda bikarbonat bersama...
-pukul /mixer telo hgga kmbang
-masukkn pula susu pekat pukul lg hgga kmbang.dan masukkn esen
-masukkn bhn ayak td..pukul lg.
-masukkn gula hangus td klu berketul tapis adunan..kacau sebati..
-perapkn 4jam dlm bekas itu juga...tutup sms perap
-dh 4jam gris loyang ngan butter dan tuang adunan
-bakar 40minit..suhu 16c..api bwh only
oven bulat butterfly bakar 20minit ..dan tutup suis..biarkn kek di dlm oven..selama 10minit agar ia masak ngan haba shj..
kuarkn kek dan restkn 10minit..baru potong

p/s:tudung bekas adunan,perap 4jam tanpa buka penutup...jgn gatai nk jenguk2 tau! terbantut proses nya nnti...br jd sarang
koleksi masakan ku..sesapa yg inginkan nya minta secara baik..sy ikhlas berkongsi dan memberinye...hrp ia nya dpt membantu suri2 mcm saya...peace..

No comments:

Post a Comment