Friday, December 31, 2010

Resepi Laksa Melaka

Bahan Mi:

1 bungkus mihun - direndam, celur hingga lembut dan tuskan

1 biji timun - cuci & potong panjang

2 cawan tauge - cuci & tuskan

Bahan Kuah:

1/4 cawan cili kisar

4 cawan santan pekat - dari 1 1/2 biji kelapa

5 ekor sotong segar - bersihkan dan potong bulat

1 cawan udang segar - siang dan cuci

1 cawan isi kerang

1/4 cawan udang kering - ditumbuk

15 biji telur puyuh - rebus keras, buang kulit

1 cawan kerisik

4 batang serai - dititik

4 biji buah keras - dikisar

10 ulas bawang merah - dikisar

4 ulas bawang putih - dikisar

2 cm halia - dikisar

1 cm kunyit segar - dikisar

1 cm lengkuas - dikisar

5 keping kek ikan - didadu

10 biji bebola ikan - dibelah dua

1 ikat daun kesum - ambil daunnya

Garam secukup rasa

1/4 cawan minyak

4 biji tomato hijau - dibelah enam

2 keping asam gelugur

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar dan cili kisar hingga garing.

2. Masukkan kerisik, udang kering dan kacau rata. Tuangkan santan dan kacau lagi.

3. Campurkan udang, sotong, isi kerang, bebola ikan, kek ikan, bunga kantan, serai, daun kesum, asam gelugur dan perisakan dengan garam.

4. Biarkan mendidih sambil dikacau selalu, masukkan telur puyuh serta tomato.

5. Biarkan mendidih lagi kemudian bolehlah dihidangkan bersama lada kicap.

Bahan Lada Kicap:

10 tangkai cili api - ditumbuk

1/4 ulas bawang putih - ditumbuk

1/2 cawan kicap masin

3 sudu kecil gula

2 sudu besar sos tomato

1 sudu besar sos cili

1 sudu kecil jus limau nipis

Cara Menyediakan:

Campurkan semua bahan dan gaul rata, hidangkan bersama mihun serta sayuran.

No comments:

Post a Comment