Monday, December 27, 2010

Singgang Tulang

Bahan
700 gm tulang dgn tambah daging, nak sedap sedikit daging berlemak.
6 ulas bawang merah~dimayang
4 ulas bawang putih~dimayang
2 inci halia~diketuk
2 1/2 inci lengkuas~diketuk
1 sb ketumbar biji~ditumbuk separuh lumat
5 biji cili kering~dipotong,dibersihkan ,rendam sekejap .
2 keping asam keping gelugur.
garam secukup rasa
air untuk kuah.

Cara membuatnya.

1. Rebus tulang&daging dalam periuk hingga mendidih.
2. Bila dah mendidih . masukkan semua bahan kecuali bawang dan garam.
3. Biarkan kuah mendidih sehingga daging dan tulang empuk.
4. Masukkan bawang yang dimayang dan garam .Rebus lagi,biarkan semua bahan mesra.
5. Rasai garamnya dan bolehlah diangkat.

No comments:

Post a Comment