Monday, December 27, 2010

Biskut Coklat Pistachio


Biskut Coklat Pistachio
Bahan-bahan
250 gm butter
120 gm gula perang
120 gm tepung jagung
260 gm tepung gandum
40 gm serbuk pistachio
1 biji telur kuning
1 sudu kecil emplek
1/2 sudu kecil esen vanila
Cara Masak
1. Putar butter dengan gula hingga berkrim.Masukkan vanila. Kacau rata.
2. Masukkan telur. Kacau rata. Masukkan kedua-dua tepung yang telah diayak dengan empleks.
3. Masukkan serbuk kacang pistachio. Kacau rata.
4.Bulatkan adunan kecil-kecil dan masukkan kacang pistachio dan balutkan kacang tersebut. Masukkan adunan dalam paper cup takat 1/2 cawan.
5. Bakar pada suhu 170C selama 20 minit atau sehingga biskut masak.Sejukkan sebelum dituang topping coklat.
Topping
Bahan-bahan
500 gm coklat masakan
Gula warna-warni
Cawan kertas
Cara Masak
1.Leburkan coklat secara double boil. Tuangkan coklat memenuhi cawan kertas biskut tadi.
2.Taburkan gula berwarna-warni.Tunggu sehingga coklat keras barulah disimpan.
comments: 0 »

No comments:

Post a Comment