Monday, December 27, 2010

Lontong

Posted

Kuah Lodeh

Bahan-bahan Kuah lodeh
3 cawan sederhana pekat
5 biji bawang merah kisar
1 biji bawang putih kisar
1/2 inci halia titik
2 batang serai ketuk
sedikit ikan bilis atau udang kering sebagai rencah
5 batang kacang panjang dipotong serong
1/4 cawan sengkuang hiris memanjang
1/2 batang lobak merah potong memanjang
1 keping tauhu digoreng dipotong kecil
1 keping tempe digorengdipotong kecil
2 keping fucuk (tauhu kering) direndam dan dipotong-potong
Beberapa urat soon direndam
Sedikit kunyit serbuk, dan garam
Cara masak
1. Masukkan bawang, halia, serai, serbuk kunyit, perencah(ikan bilis/udang kering) dalam santan .
2. Masukkan kacang panjang dan masak sehingga kacang panjang separa empuk.
3. Masukkan sengkuang, lobak merah dan fucuk. Setelah sedikit menggelegak masukkan tauhu, tempe, soon dan garam. Kacau sebentar dan kemudian bolehlah diangkat.
4. Bolehlah dihidang dengan nasi impit, kuah kacang dan paru goreng.

No comments:

Post a Comment