ASSAM PEDAS
Bahan A ( dikisar)
- ½ - ikan pari/tenggiri (digaul dgn sedikit garam dan digoreng ½ masak)
- 6 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 buku bawang besar
- 5 sudu besar cili kering atau lebih (mengikut citarasa)
- 1 cm belacan
Bahan B (masukkan selepas tumis naik bau)
- 5 helai daun limau purut
- 1-2 batang bunga kantan
- 6 tangkai daun kesum
- 6 biji kacang bendir
- 2 sudu besar sos ikan
- 3 sudu air asam jawa
- 3 sudu tomato sos
- 4 sudu minyak utk menumis
- 2-3 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa.
- Ikan digoreng terlebih dahulu
- Kisar semua bahan A
- Panaskan minyak, tumis semua bahan yg dikisar
- Kacau dan tunggu sehingga naik bau
- Masukan sedikit air
- Masukkan ikan yg telah digoreng, seterusnya semua bahan B
- Kacau rata dgn perlahan. Tambah sos tomato/cili sos/ asam jawa lebih (kalau perlu)
- Masukan kacang bendir, tunggu sehingga layu sedikit
- Biarkan masak 4-5 minit.
- Hidangkan panas.
Selamat mencuba!!!!!
No comments:
Post a Comment