BAHAN-BAHAN :
2 ikat sayur kailan
2 cm ikan masin tenggiri
2 biji bawang merah
2 ulas putih
2 biji cili api- dititik saja
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar nampla- sos ikan Thai
Sedikit minyak bijan
CARA MEMASAK :
- Bersihkan sayur kailan dan potong kecil-kecil , kupas semua bawang dan dimayang halus .Basuh ikan masin dan potong kecil-kecil.
- Panaskan sedikit minyak dan goreng ikan masin dulu sampai agak garing kemudian baru dimasukkan semua bawang , goreng lagi sampai bawang layu . Masukkan terus sos tiram kacau dan masukkan nampla dan terus kacau, masukkan terus sayur. Kacau sayur jika agak kering masukkan sedikit air .
Bila sayur sudah layu bolehlah ditutup api dapur.
Nota: Resepi ini tidak perlu garam sebab ia sudah masin.
No comments:
Post a Comment