Sunday, August 15, 2010
RESIPI SAMBAL AYAM
RESIPI SAMBAL AYAM
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu kecil asam jawa segera
BAHAN-BAHAN DIKISAR :
10 biji cili kering
4 biji bawang merah
3 biji ulas bawang putih yang besar
3 cm halia
3 cm lengkuas
2 batang serai
2 cm belacan
5 biji buah keras
CARA MEMASAK :
1.Semua bahan-bahan dikisar perlu dipotong kecil-kecil. Serai dititik atau boleh dikisar sekali. Cili kering perlu direbus dahulu atau direndam dalam air panas supaya menjadi lembut dan mudah dikisar.
2. Ayam dibersihkan kemudian dipotong dan digaul dengan garam dan kunyit.Panaskan 2 cawan minyak dan goreng ayam sehingga masak.Kalau suka boleh biar sampai garing.
3.Panaskan 3 sudu besar minyak dan tumiskan bahan-bahan dikisar lumat serta serai. Masukkan gula, garam, asam jawa dan kacau lagi . Biar sambal masak sampai pecah minyak dan menjadi wangi.
4.Kemudian masukkan ayam ke dalam sambal dan gaul rata sampai mesra. Terus mengacau untuk 10 minit lagi dan bolehlah dimatikan api dapur.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment