KUZI AYAM
ANDA PERLUKAN
- 1 ekor ayam - dipotong 12
- 3 ulas bawang putih*
- 1/2 inci halia*
- 1 cmt garam
- 1 ketul hati ayam**
- 1 ketul hempedal ayam**
- 2 biji bawang besar**
- 1/2 cawan kismis
- 1/2 cawan badam - dipotong memanjang
- 15 biji bawang merah - dimayang halus dan digoreng hingga kekuningan
- 1 tin susu cair
- 1 botol sos tomato Del Monte
- 4 cmb rempah kuzi - dibancuh dengan sedikit air
- 6 biji bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- 1 cawan (250 ml) minyak
- Garam dan gula secukup rasa
** Bahan ini dipotong kiub
CARA MEMBUATNYA
- Bersihkan ayam dan lumurkan dengan garam dan bawang putih yang telah ditumbuk. Perap seketika.
- Panaskan minyak dan goreng bawang merah yang telah dimayang dan digoreng tadi. Setelah masak, angkat, toskan dan tumbuk hingga halus.
- Kemudian goreng bawang besar sehingga kuning, angkat dan toskan.
- Goreng badam hingga kuning, angkat dan toskan.
- Goreng kismis, angkat dan toskan.
- Kemudian goreng pula hati dan hempedal ayam hingga masak, angkat dan toskan.
- Akhir sekali goreng ayam hingga setengah masak, angkat dan toskan.
- Tumis bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk tadi dengan menggunakan baki minyak yang sama.
- Masukkan rempah kuzi dan kacau hingga masak. Kemudian masukkan sedikit air. Tambahkan susu cair, sos tomato dan kacau lagi.
- Akhir sekali masukkan semua bahan yang telah digoreng tadi (ayam, bawang besar, badam, kismis, hati dan hempedal ayam), serta bawang merah goreng yang ditumbuk.
- Masak sehingga kuahnya kelihatan pekat.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Biarkan di atas api yang perlahan selama kira - kira 30 min.
TIPS
- Sangat sesuai dimakan bersama roti jala, roti biasa dan juga nasi minyak.
- Rempah kuzi boleh dibeli dari Secukup Rasa RM15.00 untuk 1 paket lebih kurang 200 gm (boleh dimasak untuk 3 - 5 ekor ayam)
- Seperti kerutuk, kuzi juga memerlukan lebih penelitian.
- Boleh juga ditambah sedikit minyak sapi untuk rasa lebih lazat.
- Pastikan kuahnya agak pekat.
TEMPOH MEMASAK : 40 min
HIDANGAN UNTUK : 5 - 6 orang.
"Sekiranya baru nak cuba, kenalah buat perlahan - lahan sebab ia agak memerlukan sedikit perhatian tetapi kalau menjadi, memang sedap dan pasti nak buat lagi.
No comments:
Post a Comment