: BUBUR KARI MAKAREL ::
Bahan-bahan:
240gm beras
750ml air
1 tin kecil ikan makarel
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan rempah kari
1 sudu teh kunyit serbuk
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2sm halia
1 batang kulit kayu manis
5gm bunga lawang
¼ sudu teh biji sawi
1 sudu makan asam jawa
Garam secukup rasa
Cara memasak:
1. Masak beras bersama air di dalam periuk dan biarkan hingga menjadi bubur.
2. Biarkan hingga masak dan ketepikan.
3. Untuk penyediaan makarelnya, panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris bersama kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik baunya.
4. Campurkan cili kisar bersama rempah kari dan kunyit dengan sedikit air dan kemudian masukkan ke dalam tumisan.
5. Biarkan hingga garing dan masukkan biji sawi bersama air. Kacau rata.
6. Akhir sekali, masukkan makarel dan perasakan dengan garam dan asam jawa secukupnya
7. Biarkan kuah mendidih dan angkat.
8. Hidangkan bersama bubur nasi.
No comments:
Post a Comment