SAYUR PUTIH 'KOLOK'
- 1 ekor ikan kembung bersaiz sederhana - direbus dan diambil isinya sahaja.
- 15 biji lada hitam
- 6 biji bawang merah
- 3 cawan santan (sederhana pekat)
- 2 helai sayur sawi - dipotong
- 3 helai daun kubis - dipotong
- 1/2 cmt garam
- 1/2 cmt gula
- 1 batang karot *
- 4 tangkai kacang panjang *
CARA MEMBUATNYA
- Tumbuk lada hitam hingga lumat, tambah bawang merah dan isi ikan. Tumbuk lagi.
- Masukkan bahan yang telah ditumbuk ke dalam periuk, diikuti dengan santan, semua sayuran, garam dan gula (tambah air sekiranya kuahnya kurang atau terlalu pekat.)
- Kacau hingga semuanya masak.
- Jangan masak terlalu lama kerana zat sayur - sayuran akan hilang.
- Anda juga boleh gunakan sayuran lain mengikut citarasa tetapi pastikan sayur yang lebih keras hendaklah dicelur (masak dalam air didih selama anggaran 2 minit) atau masak dalam ketuhar gelombang mikro selama 1 - 2 minit.
- Selain ikan kembung, ikan lain pun boleh juga.
- Tambahkan lada hitam kalau suka pedas.
TEMPOH MEMASAK : 15 min
HIDANGAN UNTUK 3 - 4 orang
"Nothing can go wrong with this meal. Nak lagi sedap hidangkan dengan ikan kering atau ikan pari goreng... ummmm.... memang menyelerakan!"
No comments:
Post a Comment