Lasagna
masakan Itali, resipi senang untuk yang baru nak belajar², masa 40 minit untuk masak)
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 300g daging cincang (lagi senang kalau guna brand Ramly)
- 1 botol prego (yang kecil)
- 2-3 batang celery
- cendawan butang (sebanyak yang suka)
- 2 biji tomato (potong dadu)
- 1 biji lobak merah (dihiris halus)
- 1-2 sudu besar cili boh (kalau suka pedas)
- 2-3 ulas bawang merah (cincang halus)
- 2-3 ulas bawang putih (cincang halus)
- Sedikit lada sulah
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Sekotak Instant Lasagna (tambah lagi sekiranya pakai dulang caserole besar)
- 3 cawan air (boleh tambah sekiranya tak cukup)
- 2 sudu besar mentega
- 4 sudu besar tepung gandum
- 1 peket Cheddar cheese (115g)
- 1-2 cawan susu
- Sedikit garam untuk perasa
- (Boleh tambahkan sayur-sayuran lain seperti pepsicum, broccoli dll kalau nak)
Cara-cara
- Panaskan oven 180 C
- Di atas dapur, panaskan minyak untuk menumis. Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau.
- Masukkan cili boh, tunggu sampai pecah minyak, kemudian masukkan daging cincang.
- Masukkan sedikit air, tunggu sehingga daging sedikit masak dan tambahkan garam.
- Masukkan Prego, dan sedikit gula jika perlu.
- Masukkan sayur-sayuran tadi, tunggu sehingga mendidih, padamkan api.
- Sediakan sauce pan, panaskan.
- Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati.
- Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul, barulah di panaskan semula.
- Masukkan cheese, kacau setiap masa, masukkan garam sedikit. Kemudian padamkan api.
- Sediakan dulang caserole, sapukan minyak, dan aturkan kulit lasagna sehingga menutupi bhg bawah dulang.
- Tuangkan sedikit kuah daging tadi (tujuan kuah berair supaya kulit lasagna tadi tak perlu dimasak terlebih dahulu) dan tuang sedikit cheese sauce tadi.
- Selang-selikan, dan bahagian atas sekali ialah kulit lasagna, tuang cheese sauce selebihnya ke atas kulit lasagna (pastikan kuah daging tadi menenggelamkan sebahagian besar adunan lapisan tadi)
- Bakar dalam oven 180 C selama 40 minit, atau sehingga masak (apabila dicucuk, kulit lasagna telah lembut)
No comments:
Post a Comment