Spaghetti Daging Tomato | | ||
Bahan-Bahan: | |||
½ paket spaghetti 500 gram daging cincang 250 gram tomato puri 250 gram sos tomato | 250 gram bawang besar dipotong dadu 250 gram buah tomato dicincang 200 gram mentega (butter) Garam secukup rasa | ||
Cara: | |||
Spaghetti direbus. Apabila spaghetti sudah lembut, masukkan sedikit mentega, kacau dan toskan airnya. Panaskan periuk dan cairkan mentega. Masukkan daging cincang. Kemudian dikacau hingga empuk. Kemudian masukkan bawang besar dan kacau. Masukkan tomato yang dicincang dan kacau hingga sebati. Masukkan tomato puri dan kacau rata. Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air. Biar hingga mendidih. Apabila kuah mendidih, masukkan sos tomato dan kacau perlahan - lahan. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Biar hingga masak. | |||
Tambahan: | |||
Minyak zaitun juga boleh digunakan bagi mengelakkan spaghetti daripada melekat. Caranya apabila spaghetti sudah ditoskan airnya, ambil sedikit minyak zaitun dan masukkan ke dalam spaghetti dan ratakan hingga kena pada semua spaghetti. |
Thursday, August 5, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment