kek chifon
BAHAN A :-
- 1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*)
- 1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
- 6 kuning telur gred A
- 1/2 cawan gula halus
- 1 biji oren, diparut kulitnya( saya letak sikit je...)
- 3/4 cawan jus oren
- 1/4 cawan minyak jagung/sayur
BAHAN B :-
- 6 putih telur gred A
- 3/4 cawan gula halus
- 1 camca teh cream of tartar
CARA MEMBUATNYA :-
- Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
- Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
- Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
- Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan...
No comments:
Post a Comment