ROASTED CHICKEN
Bahan-bahan |
1 ekor ayam (anggaran 1.5 kg atau 1.7 kg) 2 s/b madu 1 s/b air limau kasturi 2 s/b BBQ 1 labu bawang besar - belah 4 tapi tidak putus 2 kuntum bunga lawang ] 5 kuntum bunga cengkih ] bahan A 2 biji buah pelaga ] 2 inci kulit kayu manis ] 5 biji kentang kecil - buang kulit |
Cara Memasak |
1. Bersihkan dan tos sehingga ayam kering. 2. Gaulkan madu, air limau dan BBQ sos. 3. Lumurkan ayam dengan bahan yg digaulkan dan perapkan selama 3 atau 4 jam. 4. Masukkan bahan [A] kedalam perut ayam. 5. Masukkan juga bawang besar yang telah dibelah tidak putus. 6. Susun ayam dan kentang dalam loyang tahan panas. 7. Bakar dalam oven selama 1 jam 15 minit pada suhu 200 C. 8. Bila sudah masak 30 minit terbalikkan ayam dan bakar lagi sehingga masak dan lembut. 9. Setelah masak, susun daun salad dalam pinggan dan letakkan ayam diatasnya. 10. Sediakan sos lada hitam. |
No comments:
Post a Comment