Roasted Ginger Chicken
Bahan-bahan
1 ekor ayam dibersihkan dan toskan
3 sudu makan jus lemon
3 sudu makan halia muda dikisar
1/2 sudu makan bawang putih dikisar
3 sudu makan minyak zaiton
1/2 sudu makan serbuk lada hitam
2 sudu makan serbuk paprika
1 pokok daun parsli dihiris halus
1 sudu makan sos barbeku
garam dan sedikit gula perang
Hiasan
Ubi kentang, dan tomato ceri
Cara Masak.
1. Campurkan semua bahan dan lumurkan pada ayam.
2.Pastikan di bawah kulit ayam juga dilumurkan rata-rata.
3.Kemudian masukkan dalam beg plastik dan perap dalam peti sejuk selama 5 jam.
4.Ubi kentang dan tomato juga dilumurkan bumbu.
5.Masak ayam dan ubi kentang selama 45 mt – 1 jam minit atau sehingga ayam masak dengan suhu 170C.
6.Kemudian masukkan tomato ceri dan masak selama 3 minit.
No comments:
Post a Comment