Monday, December 27, 2010

DAGING GULAI KAWAH

bahan A yg dikisar

10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
10 tangkai cili kering/cili boh

Bahan B
1 Kg daging lembu [potong nipis basuh & toskan]-gaulkan
50 gm rempah gulai kawah- guna 30 gm + 2 sb rempah kari
1/2 kg ubi kentang
sedikit gula merah/ 1 1/2 sudu gula
50 gm kerisik - gaul dgn daging
rempah menumis-bunga lawang,kulit kayu manis,bunga cengkih
sedikit air asam jawa
sedikit belacan-pilihan
1/4 kg santan
garam secukupnya

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan A dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan rempah, air asam jawa,belacan dan manisan , kacau hingga sebati.daging dan kacau rata.
4. Masukkan daging yg diperap dgn kerisik,tambah air dan masak hingga empuk. 5.Masukkan santan dan ubi kentang tunggu hingga mendidih.
6. Bila mendideh masukkan garam dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.

No comments:

Post a Comment