Monday, December 27, 2010

Nasi Lemak Kukus

Tekstur nasi lemak kukus berderai dan tidak melekat-lekat

Bahan-bahan
3 cawan beras wangi
1 cawan santan pekat dibubuh garam
2 helai daun pandan
1 labu bawang besar dihiris
1/4 ini ci halia dihiris (jika suka untuk menaikkan aroma)
sedikit halba (jika suka)

Nasi dikukus beralaskan daun pisang untuk membangkitkan lagi aroma


Cara Masak
1. Beras dibasuh terlebih dahulu sebelum direndam 8 hingga 10 jam. Kemudian ditos.
2. Taburkan bawang, halia halba dan daun pandan pada beras.
3. Kukus beras selama 30 – 40 minit.
4. Setelah beras masak menjadi nasi (agak keras sedikit), gaulkan dengan santan rata-rata ketika nasi masih panas (teknik arung).
5. Kukus semula anggaran 20-30 minit. (Jika nasi agak keras sedikit renjis-renjiskan air dan kemudian kukus semula).
6. Nasi lemak kukus yang dimasak, agak keras sedikit daripada nasi yang ditanak, berderai dan tekstur berasnya cantik.
Perhatikan nasi yang berderai dan tidak melekat-lekat satu sama lain. Inilah bentuk sebenar nasi lemak kukus.

No comments:

Post a Comment