Kulit popiah ( kira2 50 kpg )
3 cwn tepung gandum
air ais agak2
sdkt cuka
sdkt garam
sebiji telur putih
aduanan seakan2 nk buat jemput2..perap selama 3 jam dlm peti ais
ambl sejemput n lenser atas kuali non-stick.
hati2 kerana panas..tp klu perap lama tepung dia akan sejuk maka jari kita tak akan rasa panas..Insya Allah
Inti yg simple.. ( agak2 )
carrot
sengkuang
bawang putih
kiub ikan bilis
skit garam
parut n perah skit carrot n sengkuang. tumis bwg putih sampai garing, masukkn sayur n kiub ..masak smpi lembut..tuskan air dia..
Sambal yg sedap ..
cili kering kisar
bawang merah
bawang putih
petis udang
gula
sos tiram
sos tomato
kicap manis
sdkt air..
semua di panaskan dlm periuk sampai pekat .
No comments:
Post a Comment