Wednesday, December 29, 2010

muffin pisang

Bahan-bahan

100 gm pisang
100 gm tepung gandum
50 gm mentega-cairkan
20 gm serbuk koko(2 sudu besar rata)
50 gm gula halus
1 biji telur- suhu bilik
1 sudu kecil baking powder
50 ml susu segar
walnut secukupnya (tak letak pun takpe)

Cara-cara
  1. Panaskan oven sehingga 180C.
  2. Pukul sedikit telur dengan garfu- tak perlu kembang.
  3. Dalam bekas lain ayak tepung gandum, serbuk koko dan baking powder.Ketepikan dulu.
  4. Masukkan pisang ke dalam mangkuk. Lenyekkan bersama dengan gula halus.
  5. Masukkan pula susu segar ke dalam pisang tadi dan kacau
  6. Kemudian masukkan pula telur. Kacau biar sebati.
  7. Lepas tu masukkan pula tepung tadi dan kacau.
  8. Akhir sekali masukkan mentega cair tadi.
  9. Kacau biar sebati.
  10. Kemudian sendukkan ke dalam muffin cup.
  11. Isikan dengan 2/3 penuh. Bakar selama 25-30 minit.
    SIAP..!

No comments:

Post a Comment