Wednesday, December 29, 2010

KUAH ROTI CANAI

bahan:~
A) 2-3 genggam kacang dal- drebus hgga empuk ( utk pekatkn kuahnya lenyek sebahian shj kcg yg tlh empuk itu ~~ jgn lenyek semua nnt kuah mnjadi trlalu pekat & x menarik
B) bahan tumis:~
- beberapa ulas bwg putih & bwg merah - ditumbuk
- beberapa biji cili kering yg dipotong2 saiz sederhana
- 1 kuntum bunga lawang, 1 kpg kayu manis, 2 biji buah pelaga, 2-3 kuntum bunga cengkih @ ambil jer bhn2 ni yg ada brsama dlm pmbungkus sup bunjut tu..lg senang..hehe
- sedikit biji sawi, sedikit halba, beberapa helai daun kari
- 1 bungkus kecil @ 3/4 serbuk kari (ikut citarasa anda ) ~ dicampurkn dgn sdikit air supaya mnjadi pes trlebih dhulu
- sedikit air sbg kuah & garam secukup rasa, aji jika suka & sedikit gula
c) bahan yg didadu:~ saiznya jgn terlalu kecil
- 2 biji terung,
- 2 biji ubi kentang
- 2 btg lobak merah
CARA2
1) tumis bhn yg dtumbuk hgga naik bau & masukkn cili kering, bunga lwg, bunga cengkih, kayu manis, buah pelaga , biji sawi, halba & daun kari ~ lps tu masukkn pes kari~ tumis higga wangi @ hgga pes trsebut mnjadi pecah minyak menandakan pes trsebut dh cukup masak (sama seperti anda masak kari je laah)
2) masukkn air sbg kuah ~ masukkn ubi kentang & lobak merah yg didadu ~ msukkn garam, aji & gula ~ bila kuah pun dh mendidih & ubi kentang pun dh empuk barulah masukkn terung yg didadu & kacang dal yg telah direbus empuk
3) msak hgga terung masak ~ rasalh trlebih dahulu & tmbahlah rasa jika perlu..

No comments:

Post a Comment