Friday, December 31, 2010

Resepi Puding Lapis Tikar


BAHAN A:

7 gm agar-agar serbuk

70 gm coklat masakan

500ml air

50 gm gula

1/8 sudu kecil Nescafe

BAHAN B:

15 gm agar-agar serbuk

300ml susu cair

250ml air

300 gm gula kastor

3 biji kuning telur

1 sudu kecil esen vanila

1/2 sudu kecil esen lemon

Sedikit pewarna hijau dan kuning

CARA MENYEDIAKAN:

1. Masak bahan A sehingga sebati dan tuangkan ke dalam acuan 7 x 7 inci dan biarkan beku.

2. Potong memanjang kepada 8 bahagian.

3. Masak bahan B sehingga sebati. Susunkan adunan coklat di bawah acuan, dan tuangkan adunan berwarna kuning sedikit.

4.Susun lagi adunan yang berwarna coklat dan ulang sehingga habis.

5. Sejukkan dan biarkan beku sebelum dipotong.





No comments:

Post a Comment