Sunday, December 12, 2010

Agar-Agar ABC

Bahan A
10gm serbuk agar-agar
700ml air
200gm gula melaka
2 helai daun pandan

Bahan B
30gm serbuk agar-agar
1600ml air
1 tin susu sejat (400ml)
420gm gula (kalau tak nak manis kurangkan sikit ..tp elok manis sebab bila campur kacang merah,cendol & jagung jadi tak manis)

1/2 tin jagung cream + pewarna kuning
100gm kacang merah (yang di rebus bersama sedikit gula) + pewarna hijau
100gm cendol + pewarna pink

Cara-cara
1. Satukan bahan A, masak hingga mendidih. Tapis dan tuangkan ke dalam loyang 11" empat segi. Biarkan hingga hampir beku.
2. Satukan bahan B, masak hingga mendidih. Angkat dan bahagikan kepada 3 bahagian. (+- 750ml setiap lapisan)
3. Lapisan 1 : Campurkan dengan jagung cream dan pewarna kuning, kacau rata dan tuangkan ke atas lapisan agar-agar gula melaka. Biarkan hampir beku.
2. Lapisan 2 : Campurkan dengan kacang merah dan pewarna hijau, tuang ke atas lapisan 1, biarkan hampir beku.
3. Lapisan 3 : Campurkan dengan cendol dan pewarna pink dan tuang ke atas lapisan 2, biarkan suam sedikit baru di simpan di dalam peti sejuk.


rasa agar-agar ni cam makan ABC = Air Batu Campur

No comments:

Post a Comment