mihun sup
 Bahan-bahan ( Sebungkus bihun/mee utk 5 org makan. )
 - bahan A: (dikisar halus) 
 - bwg besar, bwg putih dan lada hitam 
 - * ayam di potong dadu (terpulang kepada citarasa samaada utk nak tambah daging, sotong n sbgainya.. 
 - bahan B: sayur-sayuran  
 - sawi, bunga kubis, carrot, tomato di potong kasar n diketepikan. 
 - sos tiram 
 - gula n garam 
 - Klik di sini untuk isi bahan  
 
     Cara-cara 
 -    tumis bhn2 A tadi sehingga naik bau..dan masukkan ayam yg di potong dadu tadi..gaul sebati n masak buat seketika..  
 -    sekiranya nak letakkan daging, masukkan ia bersama-sama ayam tadi dan rebus sehingga empuk.  
 -    tambah air sebagai kuahnya, mengikut citarasa..biarkan ianya mendidih..  
 -    masukkan sos tiram, gula n garam secukup rasa..  
 -    setelah ayam n daging dah masak, masukkan bihun atau mee..biarkan mendidih sekejap..  
 -    last skali, masukkan sayur-sayuran yg telah dipotong..jgn biarkan masak terlalu lama bagi memastikan khasiatnya tidak hilang..  
 -    boleh dihidangkan bersama, sos cili, sos tomato atau kicap manis, mengikut citarasa.. 
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No comments:
Post a Comment