Saturday, December 4, 2010

mihun sup

Bahan-bahan ( Sebungkus bihun/mee utk 5 org makan. )

  • bahan A: (dikisar halus)
  • bwg besar, bwg putih dan lada hitam
  • * ayam di potong dadu (terpulang kepada citarasa samaada utk nak tambah daging, sotong n sbgainya..
  • bahan B: sayur-sayuran
  • sawi, bunga kubis, carrot, tomato di potong kasar n diketepikan.
  • sos tiram
  • gula n garam
  • Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. tumis bhn2 A tadi sehingga naik bau..dan masukkan ayam yg di potong dadu tadi..gaul sebati n masak buat seketika..
  2. sekiranya nak letakkan daging, masukkan ia bersama-sama ayam tadi dan rebus sehingga empuk.
  3. tambah air sebagai kuahnya, mengikut citarasa..biarkan ianya mendidih..
  4. masukkan sos tiram, gula n garam secukup rasa..
  5. setelah ayam n daging dah masak, masukkan bihun atau mee..biarkan mendidih sekejap..
  6. last skali, masukkan sayur-sayuran yg telah dipotong..jgn biarkan masak terlalu lama bagi memastikan khasiatnya tidak hilang..
  7. boleh dihidangkan bersama, sos cili, sos tomato atau kicap manis, mengikut citarasa..

No comments:

Post a Comment