Monday, December 13, 2010

Resepi Soto Banjar

by Resepi Masakan Melayu on Tuesday, 14 December 2010 at 04:29


1 ekor ayam (potong dua)

2 liter air

1 batang kulit kayu manis

4 kuntum cengkih

2 biji buah pelaga

5 ulas bawang putih

10 ulas bawang merah

1/2 sudu besar lada hitam

100 gm suhun (rendam)

Daun bawang

2 biji telur rebus

Bawang goreng

Kentang (goreng dan potong panjang)

BAHAN SAMBAL:

6 tangkai cili merah

15 tangkai cili padi

4 biji buah keras (bakar)

1 sudu kecil belacan

Gula dan garam

CARA MENYEDIAKAN:

1. Rebus ayam hingga masak dan angkat. Siatkan isinya.

2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah dan putih yang dikisar hingga garing.

3. Masukkan buah pelaga, kulit kayu manis, dan bunga cengkih.

4. Tuangkan lebihan air rebusan dan bubuhkan garam dan lada hitam.

5. Rebus selama setengah jam.

6. Sewaktu menghidangkan, bubuhkan suhun, isi ayam, bawang goreng, daun bawang, kentang dan juga nasi impit.



No comments:

Post a Comment