Wednesday, December 15, 2010

asam pedas adabi

Ingredients

1) Ikan Tenggiri (4 hiris)
2) Bawang Putih
3) Lengkuas
4) Bawang Besar
5) Daun Kesum
6) Tomato
7) Cili Hijau
8) Cili Merah
9) Serai
10) Belacan
11) Gula
12) Pes Asam Pedas Adabi (2 paket)
13) Serbuk Nasi Goreng Ikan Bilis Adabi
14) Serbuk Kunyit Campuran Adabi
15) Garam Halus Adabi
Directions

Tumis bawang putih dan lengkuas hingga naik bau.
Masukkan daun kesum, belacan, serai, cili hijau, dan bawang besar.
Masukkan Pes Asam Pedas Adabi, kacau hingga pecah minyak.
Masukkan sedikit air, kemudian masukkan ikan. Masak ikan lebih kurang 10 minit.
Masukkan pes asam jawa. Kacau sebati.
Masukan cili merah, cii hijau, tomato, daun kesum, dan Serbuk Nasi Goreng Ikan Bilis Adabi. Kacau sedikit.
Masukkan Serbuk Kunyit Adabi. Perasakan dengan gula, dan Garam Halus Adabi.
Kacau seketika sebelum hidang.

No comments:

Post a Comment