Wednesday, December 1, 2010

ayam goreng kunyit

1) Ayam - dipotong kecil (50 gram)
2) Bawang Besar - dihiris nipis (1 biji)
3) Bawang Putih - dihiris nipis (4 ulas)
4) Cili Padi (6 biji)
5) Lobak Merah (1/2 batang)
6) Kacang Panjang - dipotong memanjang (2 batang)
7) Kubis Bunga (10 gram)
8) Kunyit (1 sudu kecil)
9) Daun Limau Purut (jika mahu) (beberapa helai)
10) Garam (secukup rasa)
11) Minyak (untuk menggoreng)
Directions

Gaul ayam bersama kunyit dan sedikit garam. Perap seketika.

Goreng ayam hingga sedikit garing. Selepas beberapa ketika toskan minyaknya. Biar ayam dalam kuali.

Guna kuali sama, masukkan lobak, kacang panjang, bawang putih, bawang besar, cili padi, kobis, daun limau purut dan sedikit garam.

Goreng dan gaul semua bahan sebati.

No comments:

Post a Comment