Monday, December 6, 2010

Kerang Bakar Bersambal

by Koleksi Resepi & Petua on Monday, 0

Bahan-bahan :

1. Minyak utk menumis

2. 1 kg kerang

3. 10 ulas bawang merah **

4. 3 ulas bawang putih **

5. 1 inci lengkuas/halia **

6. 5 biji cili merah **

7. beberapa helai daun kesom/ daun limau purut **

8. 2 batang serai **

9. 1 biji tomato **

10. Sedikit belacan **

11. Sedikit air asam

12. garam & gula secukup rasa

Cara-cara :-

1. Blend semua bahan yang bertanda **

2. Tumis sehingga keluar minyak

3. Masukkan air asam jawa dan biar mendidih sampai pekat

4. Masukan bahan perasa

5. Kerang yang telah dibersihkan dimasukkan dalam kertas aluminium

6. Gaulkan dengan bahan2 yang telah ditumis

7. Bakar dalam kuali / oven sehingga masak

Nota :

Semasa bakar kerang, boleh juga dicampur dgn sayur kacang botol / kacang buncis yang telah dipotong2


No comments:

Post a Comment