Kerang Bakar Bersambal
by Koleksi Resepi & Petua on Monday, 0
Bahan-bahan :
1. Minyak utk menumis
2. 1 kg kerang
3. 10 ulas bawang merah **
4. 3 ulas bawang putih **
5. 1 inci lengkuas/halia **
6. 5 biji cili merah **
7. beberapa helai daun kesom/ daun limau purut **
8. 2 batang serai **
9. 1 biji tomato **
10. Sedikit belacan **
11. Sedikit air asam
12. garam & gula secukup rasa
Cara-cara :-
1. Blend semua bahan yang bertanda **
2. Tumis sehingga keluar minyak
3. Masukkan air asam jawa dan biar mendidih sampai pekat
4. Masukan bahan perasa
5. Kerang yang telah dibersihkan dimasukkan dalam kertas aluminium
6. Gaulkan dengan bahan2 yang telah ditumis
7. Bakar dalam kuali / oven sehingga masak
Nota :
Semasa bakar kerang, boleh juga dicampur dgn sayur kacang botol / kacang buncis yang telah dipotong2
No comments:
Post a Comment