Wednesday, December 1, 2010

nasi goreng kampung

Ingredients

1) Nasi (2 cawan)
2) Isi Ayam - dipotong kecil (20 gram)
3) Udang (5 ekor)
4) Bawang Merah - dihiris nipis (1/4 cawan)
5) Bawang Putih - dicincang halus (3 ulas)
6) Petai - dipotong kasar (10 ulas)
7) Cili Padi - dipotong kecil
8) Sawi (10 gram)
9) Kubis (10 gram)
10) Telur (2 biji)
11) Ikan Bilis (digoreng rangup) (20 gram)
12) Cili Boh (2 sudu besar)
13) Belacan (1 sudu kecil)
14) Lada Putih (1/2 sudu kecil)
15) Garam (secukup rasa)
16) Kicap Cair (1 sudu kecil)
17) Kicap Pekat (1 sudu kecil)
18) Minyak (untuk menumis)
Directions

Panaskan minyak dan goreng ayam, udang dan perasakan dengan sedikit garam. Apabila sedikit garing, angkat dan ketepikannya.

Menggunakan kuali sama, tumis cili boh, belacan yang telah ditumbuk, dan garam. Gaul sebati dan naik bau.

Panaskan minyak, masukkan telur dan kacau hancur. Masukkan nasi, ayam, udang, bawang merah, bawang putih, petai, cili padi, sawi, kobis dan cili boh.

Gaul sebentar. Kemudian curahkan kicap cair , kicap pekat, serbuk lada putih dan garam.

Gaul sebati dan hidang bersama ikan bilis goreng.

No comments:

Post a Comment