Saturday, December 18, 2010

TALAM SUJI

bahan2 lapisan bawah;
1 1/2 tpg suji
2 cwn santan pekat
2 cwn santan cair
3/4 cwn gula
sedikit garam
sedikit pewarna kuning.

cara2;
1;campurkan semua bahan adun hingga sebati,dan masak atas api yg kecil hingga pekat.
2;sapu loyang dgn planta,masukkan adunan tadi dan kukus 20 minit.

bahan2 lapisan bawah;
4 cwn santan pekat
1 1/3 tpg gandum
2 sudu besar tpg kastad
1 cwn gula merah
2 sudu besar gula pasir
cara2;
1;campurkan semua bahan dan tapis,masak atas api yg kecil hingga pekat.adunan hendaklah sentiasa kacau supaya ia tidak berketul2
2;apabila lapisan bawah sudah masak,tuangkan lapisan atas dan kukus hingga masak.

No comments:

Post a Comment