Thursday, December 2, 2010

KARI KEPALA IKAN


SERBUK KARI 10 SUDU BESAR

SANTAN PEKAT 200ML

AIR 500ML

ASAM JAWA 2 SUDU (BANCUH DENGAN AIR)

KACANG BENDI 6 BATANG

TOMATO SEBIJI (DIKISAR HALUS)

BAWANG BESAR 2 BIJI(DIKISAR HALUS)

GARAM SECUKUP RASA

KEPALA IKAN 700GM

BAHAN TUMISAN:

BAWANG MERAH SEBIJI (DIHIRIS HALUS)

BAWANG PUTIH 5 ULAS (DIHIRIS HALUS)

DAUN KARI 5 TANGKAI

HALBA CAMPUR 1 SUDU

CARA MENYEDIAKANNYA

1. PANASKAN MINYAK DAN MASUKKAN BAHAN TUMISAN DAN TUMIS SEHINGGA BERBAU WANGI DAN BERWARNA KEEMASAN.

2. MASUKKAN BAWANG BESAR DAN TOMATO YANG DIKISAR TADI.

3. KEMUDIAN MASUKKAN SERBUK KARI DAN GORENG SEKETIKA.

4. MASUKKAN SANTAN KACAU SEDIKIT KEMUDIAN MASUKKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT.

5. MASUKKAN KEPALA IKAN KEMUDIAN MASAK LEBIH KURANG 5-10 MINIT DAN KEMUDIAN MASUKKAN BENDI.

6. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR ASAM JAWA TERSEBUT DAN GARAM SECUKUP RASA.

No comments:

Post a Comment