Wednesday, December 1, 2010

tat telur

500 gm tepung gandum
11/2 cawan majerin
1 sudu besar lemak sayur / crisco
2 sudu besar gula
1 biji telur


Cara buat kulit tart :
1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti.
2. Masukkan telur dan gaul rata.
3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat.
4. Letakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil
5. Cucukan dgn garfu..[hilangkan gelembung angin]
6. Bakar selama 15 minit pada suhu 180C.
7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat.
8. Bakar semula 10 minit.
9. Sejukkan dan hidangkan.


* Ummi Zqah x bakar separuh2 , dia bakar sekaligus sebab malas =p




Filling Kastad
1 cawan susu cair / susu segar
4 biji telur
1 cawan gula kastor

1 cawan air
1 sudu besar tepung kastad

Sedikit esen vanilla

Cara:
1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati.
2. Tuangkan ke atas kulit tat

No comments:

Post a Comment

Post a Comment