bahan2nya :
perut kapet - rebus sapa pok n tinggal sikit airnya.(kalu nok cepat empuk,buh sudu besi dlm puyuk rebus td )
2 ekor ikan selayang bakar atau rebus
3 ulas bwg merah
5 biji lada hitam(nk pedas buh lebih)
1/2 cwn santan pekat
air ase limau nipis atau limau kerat lete (hok peroh dale budu tu)
kerisek (nyor parut digoreng garing n tumbuk halus2, ader yg buat sampai halus jer, ader gk tumbuk sampai jd kerisek betul)
2 butir putir pauh cincang
bunga kantan-hiris halus
tomato dadu, timun, atau kcg panjang (ikut suka)
garam perasa/ gula skit
cara:
- perut dipotong panjang2 n nipis.
- tumbuk lada hitam sampai hancur, pastuh masukkan bwg merah dan ikan rebus. tumbuk sampai hancur k.
- pastuh gaul semua tuh gn perut td bersama2 santan,air rebusan perut, kerisek, grm, gula, perah air asam limau.
-buhla bunga kantan, kcg panjang, putik pauh, tomato, timun dll yg anda nk tambah.
- pastuh kalo ader sape2 rase nk tamboh pe2..ikut suka la..ni resepi simple jer..
- resepi yg sama jugak buleh buat untuk kerabu pucuk beko, kerabu buah nako, kerabu pucuk ubi kayu, kerabu pucuk paku, kerabu jantung pise..
- selamat mencuba
No comments:
Post a Comment