Thursday, December 2, 2010

kerabu perut

bahan2nya :

perut kapet - rebus sapa pok n tinggal sikit airnya.(kalu nok cepat empuk,buh sudu besi dlm puyuk rebus td )

2 ekor ikan selayang bakar atau rebus

3 ulas bwg merah

5 biji lada hitam(nk pedas buh lebih)

1/2 cwn santan pekat

air ase limau nipis atau limau kerat lete (hok peroh dale budu tu)

kerisek (nyor parut digoreng garing n tumbuk halus2, ader yg buat sampai halus jer, ader gk tumbuk sampai jd kerisek betul)

2 butir putir pauh cincang

bunga kantan-hiris halus

tomato dadu, timun, atau kcg panjang (ikut suka)

garam perasa/ gula skit

cara:

- perut dipotong panjang2 n nipis.

- tumbuk lada hitam sampai hancur, pastuh masukkan bwg merah dan ikan rebus. tumbuk sampai hancur k.

- pastuh gaul semua tuh gn perut td bersama2 santan,air rebusan perut, kerisek, grm, gula, perah air asam limau.

-buhla bunga kantan, kcg panjang, putik pauh, tomato, timun dll yg anda nk tambah.

- pastuh kalo ader sape2 rase nk tamboh pe2..ikut suka la..ni resepi simple jer..

- resepi yg sama jugak buleh buat untuk kerabu pucuk beko, kerabu buah nako, kerabu pucuk ubi kayu, kerabu pucuk paku, kerabu jantung pise..

- selamat mencuba

kerabu perutt..

No comments:

Post a Comment