KARI KEPALA IKAN
SERBUK KARI 10 SUDU BESAR
SANTAN PEKAT 200ML
AIR 500ML
ASAM JAWA 2 SUDU (BANCUH DENGAN AIR)
KACANG BENDI 6 BATANG
TOMATO SEBIJI (DIKISAR HALUS)
BAWANG BESAR 2 BIJI(DIKISAR HALUS)
GARAM SECUKUP RASA
KEPALA IKAN 700GM
BAHAN TUMISAN:
BAWANG MERAH SEBIJI (DIHIRIS HALUS)
BAWANG PUTIH 5 ULAS (DIHIRIS HALUS)
DAUN KARI 5 TANGKAI
HALBA CAMPUR 1 SUDU
CARA MENYEDIAKANNYA
1. PANASKAN MINYAK DAN MASUKKAN BAHAN TUMISAN DAN TUMIS SEHINGGA BERBAU WANGI DAN BERWARNA KEEMASAN.
2. MASUKKAN BAWANG BESAR DAN TOMATO YANG DIKISAR TADI.
3. KEMUDIAN MASUKKAN SERBUK KARI DAN GORENG SEKETIKA.
4. MASUKKAN SANTAN KACAU SEDIKIT KEMUDIAN MASUKKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT.
5. MASUKKAN KEPALA IKAN KEMUDIAN MASAK LEBIH KURANG 5-10 MINIT DAN KEMUDIAN MASUKKAN BENDI.
6. AKHIR SEKALI MASUKKAN AIR ASAM JAWA TERSEBUT DAN GARAM SECUKUP RASA.
No comments:
Post a Comment