Resepi Soto Banjar
1 ekor ayam (potong dua)
2 liter air
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum cengkih
2 biji buah pelaga
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1/2 sudu besar lada hitam
100 gm suhun (rendam)
Daun bawang
2 biji telur rebus
Bawang goreng
Kentang (goreng dan potong panjang)
BAHAN SAMBAL:
6 tangkai cili merah
15 tangkai cili padi
4 biji buah keras (bakar)
1 sudu kecil belacan
Gula dan garam
CARA MENYEDIAKAN:
1. Rebus ayam hingga masak dan angkat. Siatkan isinya.
2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang merah dan putih yang dikisar hingga garing.
3. Masukkan buah pelaga, kulit kayu manis, dan bunga cengkih.
4. Tuangkan lebihan air rebusan dan bubuhkan garam dan lada hitam.
5. Rebus selama setengah jam.
6. Sewaktu menghidangkan, bubuhkan suhun, isi ayam, bawang goreng, daun bawang, kentang dan juga nasi impit.
No comments:
Post a Comment