Monday, December 13, 2010

Resepi Laksa Tongkol

by Resepi Masakan Melayu on Tuesday, 14 December 2010 at 04:24

BAHAN A:

2 ekor ikan tongkol (rebus)

3 sudu besar cili kisar

4 labu bawang besar (kisar)

2 batang serai (ketuk)

2 kuntum bunga kantan (hiris kasar)

2 keping asam gelugur

4 tangkai daun kesum 1000 ml air

BAHAN B:

1 bungkus laksa (rebus)

2 labu bawang besar (hiris)

1 batang timun (hiris)

2 tangkai cili merah (hiris)

5 tangkai cili padi (hiris)

2 biji telur rebus

CARA MENYEDIAKAN:

1. Isi ikan tongkol yang telah direbus dikisar halus.

2. Kemudian masukkan ke dalam periuk. Masukkan kesemua bahan A dan tuangkan air. Masak sehingga mendidih.

3. Tambahkan garam secukup rasa. Hidangkan laksa dengan kuah serta hirisan bawang besar, timun, cili merah, cili padi dan telur rebus.





No comments:

Post a Comment