Monday, November 29, 2010

Hidangan Ikan

Ikan Kembung Percik

Bahan-bahan:

5 ekor ikan kembung
13 ulas bawang merah - ditumbuk
1 cm halia - ditumbuk
Sedikit belacan
Santan pekat daripada sebiji kelapa
Gula, garam dan serbuk perasa secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Gaulkan ikan yang siap disiang dan dikelar dengan sebahagian daripada bahan-bahan. Perap sebentar.

2. Campurkan santan dengan belacan, baki bahan tumbuk, garam, gula dan serbuk perasa, kemudian didihkan hingga pekat.

3. Bakar ikan hingga masak, siram dengan kuah dan bakar lagi. Ulangi proses ini beberapa kali supaya kuah bersalut dan meresap ke dalam ikan bakar.

Kerisi Nanas

User Ra

Bahan A:

1 ekor ikan kerisi saiz sederhana
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng

Bahan B:

1 labu bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dicincang
1 batang serai - dihiris halus
200 gm nanas - dipotong dadu
1 biji tomato - dipotong dadu
2 sudu besar jus limau
2 tangkai cili hidup - buang biji dan potong dadu
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
Sedikit kicap cair
Sedikit tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air

Cara Menyediakan:

1. Salut ikan dengan telur dan tepung jagung.

2. Panaskan minyak, goreng ikan sehingga masak, angkat dan tuskan.

3. Sementara itu, panaskan dua sudu besar minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan serai sehingga naik aroma.

4. Masukkan kesemua bahan lain, setelah mendidih angkat dan curahkan kuah di atas ikan.

Ikan Lemak Bunga Kantan

Bahan-bahan:

4 keping ikan tenggiri - dikerat dua
Sedikit serbuk kunyit
2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 cawan air asam jawa
4 cawan santan
2 labu bawang besar - dipotong bulat
6 tangkai cili padi - dibelah dua
1 kuntum bunga kantan - dihiris halus
2 helai daun limau purut - dihiris halus
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan-bahan kisar:

6 tangkai cili merah
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
2 cm kunyit hidup
3 biji buah keras

Cara Menyediakan:

1. Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga masak. Angkat dan ketepikan.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar. Kacau sehingga naik baunya kemudian masukkan serbuk ketumbar, air asam jawa dan santan. Kacau hingga rata dan biarkan hingga kuah agak pekat.

3. Masukkan ikan dan juga bawang besar, cili padi, hirisan bunga kantan dan daun limau purut, garam dan gula. Kacau hingga rata dan angkat.

Jelawat Tempoyak Asam Pedas

Bahan-bahan:

1 kg ikan jelawat
120 gm bawang merah
180 gm cili merah
10 tangkai cili padi
6 batang serai
4 cm kunyit hidup
2 helai daun kunyit - disiat dan simpul
250 gm tempoyak
Garam secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Tumbuk bawang merah, serai, cili padi, cili merah dan kunyit hingga halus kemudian campurkan dengan tempoyak dan air.

2. Didihkan atas dapur hingga pekat.

3. Masukkan daun kunyit serta ikan dan renihkan hingga masak. Perisakan dengan garam sebelum diangkat

Gulai Nanas Ikan Kering

Bahan-bahan:

1/2 biji nanas saiz kecil - kupas kulit dan potong dadu
1/2 biji kelapa - ambil 1/2 cawan santan pekat dan 1/2 cawan santan cair
Beberapa keping ikan masin
3 sudu besar minyak masak

Bahan Kisar:

6-7 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
4 biji buah keras
1 batang serai
1 cm lengkuas
1 cm kunyit
1 keping kecil belacan

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan tumbuk hingga wangi.

2. Tuangkan santan cair dan biarkan mendidih kemudian masukkan nanas.

3. Biarkan nanas masak beberapa minit barulah dimasukkan ikan kering. Apabila sudah mendidih, tuangkan santan pekat serta perisakan dengan garam. Teruskan mengacau hingga masak dan agar tidak pecah minyak

No comments:

Post a Comment